Heb jij te veel kleding? Met deze trucjes wordt het makkelijker om items weg te doen

Vrije tijd door Maya Luz

Puilt jouw kast volledig uit? Dan heb je waarschijnlijk kleding te veel en dus is het tijd om afscheid te nemen van de dingen die je niet meer draagt. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Kleding wegdoen is niet leuk en soms is het moeilijk om afstand te doen van bepaalde items. Met deze trucjes wordt het makkelijker om items weg te doen.

Lees ook: Wil jij online kleding verkopen? Met deze tips is succes gegarandeerd

Gebruik de kleerhanger methode

In je kast heb je hoogstwaarschijnlijk een hoop items opgehangen aan kleerhangers. Als je wil weten hoeveel van deze items je nou echt draagt, kun je je kleerhangers als hulpmiddel gebruiken. Draai al je kleerhangers om, zodat de opening van de haak jouw kant op staat. Als je het item hebt gedragen en deze weer terughangt in de kast, hang je het weer op zoals altijd. Na een tijdje ga je zien dat er een aantal hangers nog niet zijn omgedraaid. Dit zijn dus items die je niet vaak draagt en eventueel weg zou kunnen doen. Door deze methode te gebruiken, creëer je een fijn startpunt voor jezelf om je kast mee uit te zoeken. Niet alle kleren die je weinig draagt zul je kunnen wegdoen, maar het zorgt er wel voor dat je je bewust wordt van de items die je hebt.

Probeer het item te stylen

Als je een item in je kast hebt liggen dat je niet meer draagt, kun je jezelf afvragen waarom dit zo is. Ligt het probleem bij de style? Dan kun je kijken of je het item alsnog kunt stylen in een outfit die je daadwerkelijk zou dragen. Soms kopen we dingen om uit onze comfort zone te stappen, maar die items blijven toch vaak in de kast liggen. Geef deze items nog een laatste kans en daag jezelf uit door ze alsnog te dragen. Lukt het echt niet om de kleding te stylen? Dan is het tijd om afscheid te nemen van de kleding.

Maak een checklist

Je kast uitzoeken is een grote klus. Om deze klus overzichtelijk te maken voor jezelf, kun je een checklist maken. Ga deze checklist af voor ieder item om te bepalen of je het moet houden, of weg moet doen. Wij geven een aantal voorbeelden van punten voor op je checklist:

  • Heb ik dit item recent nog gedragen?
  • Past het item nog (goed)?
  • Is het item beschadigd? Zo ja, kan ik het repareren?
  • Kan ik dit item op verschillende manieren stylen?
  • Zou ik dit item ook gekocht hebben als ik het nu tegen zou komen?

Leg de items uit het zicht

Bij het uitzoeken van je kleding, zullen er uiteindelijk altijd een paar items zijn waar je over twijfelt. Om de knoop door te kunnen hakken, kun je deze items even uit het zicht leggen. Leg ze bijvoorbeeld achterin je kast of doe ze even in een tas. Geef jezelf een deadline om te bepalen of je ze wil houden of niet. Ga je de items voor de deadline niet missen of dragen? Dan is het tijd om ze te doneren of door te verkopen.

Lees ook: 7 manieren waarop het dragen van een string je gezondheid kan beïnvloeden