Wordle heeft concurrentie gekregen: dit is Wordiply

Vrije tijd door Maya Luz

Vorig jaar waren we massaal Wordle aan het spelen. Het taalspelletje was intens populair en veel mensen deelden dagelijks hoeveel pogingen het ze die dag kostte om het woord te raden. Maar Wordle heeft er concurrentie bijgekregen: Wordiply. Zo werkt het.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de gloednieuwe Samsung Galaxy S23 Ultra

Wat is Wordle ook alweer?

Als je houdt van taalspelletjes, dan is Wordle waarschijnlijk geen onbekend spel meer voor jou. In Wordle kun je iedere dag een nieuw woord raden. Het woord heeft altijd vijf letters en je kunt zes pogingen doen om het woord te raden. Bij iedere poging die je doet, vertelt het spel je of je de juiste letters heb gekozen. Als je een letter hebt gegokt die op de juiste plek staat, dan wordt de letter groen. Staat de letter wel in het woord, maar niet op dezelfde plek? Dan wordt de letter geel. Letters die helemaal niet in het woord zitten, worden grijs. Wordle is een uitdagend spelletje omdat je iedere dag zonder hints moet gaan raden. Je kan geluk hebben en direct goed raden of erg in de buurt zitten, of je kunt pech hebben en er volledig naast zitten. Al met al is het een leuke manier om even met taal bezig te zijn en om je hersenen even goed aan het werk te zetten.

Wat is Wordiply?

Wordle startte als een onafhankelijk project van Josh Wardle. Later verkocht hij zijn idee aan de New York Times. Wordiply is een idee van de krant The Guardian. Dit spel heeft net als Wordle, geen app, maar is te spelen via een website. Bij Wordle was het je doel om een woord van vijf letters te raden, bij Wordiply is het je doel om een zo lang mogelijk woord te bedenken dat aansluit op het startwoord van die dag. Het startwoord is meestal een woord met drie of vier letters. Je hebt vijf kansen om een woord te bedenken dat het startwoord bevat. Je mag dus niet met de letters husselen, het volledige woord moet onderdeel zijn van jouw verlengde woord. Net als bij Wordle, speel je Wordiply in de Engelse taal.

Als je Wordle speelt, wordt je score bepaald door hoeveel pogingen je nodig had om het woord te raden. Bij Wordiply werkt dit iets anders. Bij Wordiply is je score een percentage. Dit percentage geeft aan hoe lang jouw woord was in tegenstelling tot het langst mogelijke woord dat je had kunnen invullen. Als het langste woord bijvoorbeeld 15 letters had, en jouw langste woord had 12 letters, dan is je eindscore 80%. Dit is je lengtescore. Je krijgt ook een letterscore, dit is het totaal aantal letters dat je hebt gebruikt. Deze score is dus de som van alle letters van de vijf woorden die je hebt ingevuld.

Hoeveel lange woorden kan jij bedenken? Je kunt Wordiply hier spelen om erachter te komen!

Lees ook: Concerten voor dummies: dit zijn alle do's en dont's