Concerten voor dummies: dit zijn alle do's en dont's

Vrije tijd door Maya Luz

Er komen weer een hoop artiesten naar Nederland dit jaar! Van Måneskin tot Lizzo en van Sabrina Carpenter tot Harry Styles. Als je kaartjes hebt voor een concert, ben je vooral veel bezig met hoe veel zin je erin hebt. Hartstikke logisch natuurlijk. Maar als je geen concert veteraan bent zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de do's en dont's van concerten!

Do: Comfortabele schoenen dragen

Als je staplaatsen hebt voor een concert zul je sowieso een paar uur moeten staan. Als je besluit om vroeg te komen om een plekje vooraan te bemachtigen, zul je nog langer op je benen moeten staan. Kies er daarom voor om schoenen te dragen waarop je lang kunt staan. Laat de hakken dus lekker thuis! Een leuke outfit dragen naar een concert is natuurlijk leuk, maar als je constant pijn aan je voeten hebt, is de outfit het niet waard.

Don't: Kamperen voor de zaal

Sommige fans doen alles om vooraan te kunnen staan bij een concert van hun favoriete artiest. Dat is ook helemaal niet gek. Maar kamperen voor de zaal gaat een beetje te ver. Op straat slapen voor een plekje voor het podium is het absoluut niet waard. Het is onhygiënisch en je slaapt waarschijnlijk amper. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om op de dag van het concert, een aantal uur van tevoren aanwezig te zijn. Maar slaap alsjeblieft lekker in je eigen bedje!

Do: Een powerbank meenemen

Tijdens een concert wil je hoogstwaarschijnlijk filmpjes en foto's maken. Dan is het ontzettend zuur als je telefoon halverwege de show uitvalt. Zeker als je lang in de rij zit, ga je je telefoon veel gebruiken. Wees daarom goed voorbereid en neem een powerbank mee om je telefoon op te laden.

Don't: Een groot bord meenemen

Het meenemen van borden naar concerten zie je veel bij Harry Styles concerten. Hij leest ze regelmatig en gaat er ook daadwerkelijk op in. Bij zijn concerten is het dus helemaal oké om een bord mee te nemen, maar dit is niet bij alle concerten zo. Interactie met het publiek is niet iets dat iedere artiest doet. Taylor Swift concerten zijn bijvoorbeeld een geoliede machine waarbij weinig tot geen interactie is met het publiek. Een bord meenemen is dus soms een leuk idee, maar houd rekening met het feit dat je het zicht van andere mensen er enorm mee kan beperken. En dat wordt niet altijd gewaardeerd.

Do: Je inlezen over wat je wel en niet mee mag nemen

Over dingen meenemen gesproken, sommige voorwerpen mag je niet meenemen naar een concertzaal. Wat wel en niet mag, verschilt per locatie. Lees je van tevoren daarom even in, zodat je geen spullen hoeft in te leveren. Check ook even of de locatie kluisjes heeft bijvoorbeeld. Tijdens een concert wil je natuurlijk niet met je spullen hoeven zeulen.

Don't: Het hele concert filmen

Filmpjes maken van het concert is leuk voor later. Maar het hele concert filmen gaat iets te ver. Hierdoor krijg je veel minder mee van de show. Je bent er om te genieten! Daarnaast blokkeer je het zicht van andere mensen als je constant je telefoon op het podium gericht hebt. Denk dus aan je medemens en film af en toe iets. Film bijvoorbeeld je favoriete liedjes zodat je deze speciale momenten later terug kunt kijken. Oh en stop even met meezingen tijdens het filmen, daarvoor ben je jezelf achteraf dankbaar.

Do: Wees op tijd

We hebben het al even gehad over vroeg naar het concert gaan om een plekje vooraan te bemachtigen. Voor staplaatsen is het altijd verstandig om ruim van tevoren aanwezig te zijn, maar dit geld ook voor zitplaatsen. Als je op tijd aankomt hoef je minder lang in de rij te staan en kun je rustig je plekje zoeken. Zo vermijd je stress, en loop je geen risico op het missen van het voorprogramma.

Don't: Duwen

Als je niet vooraan staat bij een concert is het wat moeilijker om het podium te zien. Dat is uiteraard erg jammer, maar het is geen excuus om anderen te gaan duwen om jezelf naar voren te krijgen. Hiermee kun je anderen pijn doen en paniek veroorzaken. Als je per se vooraan wil staan, is het jouw verantwoordelijkheid om op tijd te komen. Heb respect voor andermans personal space en geniet van het concert!