Laptop schoonmaken? Zó doe je dat

Vrije tijd door Zita

Heb je ooit naar je laptop gekeken en gedacht, "wow, dit ding kan echt een goede schoonmaakbeurt gebruiken?" Zo ja, dan zijn wij je redder in nood. Je laptop schoonmaken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd en het juiste gereedschap. Dus pak een glas wijn, zet wat muziek aan en maak je klaar om je laptop de grondige schoonmaakbeurt te geven die hij verdient. 

Algemene tips voor je latop schoonmaken

Wanneer je je laptop schoonmaakt, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet te ruig te werk moet gaan. Het gaat immers om een apparaat waar je zuinig mee wil zijn. Gebruik bijvoorbeeld geen alchohol op het beeldscherm, maar een speciale spray. Trek ook niet zomaar hardhandig toetsen van toetsenbord af. Want voor je het weet sloop je de boel bij je laptop schoonmaken. 

Verzamel je benodigdheden

Eerst en vooral: je hebt de juiste benodigdheden nodig om je laptop als een pro schoon te maken. Je hebt perslucht nodig (of een luchtbus), alcohol, wattenstaafjes, microvezeldoekjes of -doekjes (geen papieren doekjes), en last but not least een schoonmaakbui. Zorg er ook voor dat je laptop om veiligheidsredenen volledig is uitgeschakeld.

Ontkoppelen en afstoffen

Zodra je alle benodigdheden bij de hand hebt, is het tijd om te beginnen met je laptop schoonmaken. Allereerst moet je je laptop loskoppelen van alle snoeren of opladers die eraan vastzitten. Neem dan de perslucht en geef alle openingen wat lucht. Hierdoor komt het vuil uit je laptop (vergeet niet om de laptop te draaien, zodat je alle moeilijk bereikbare plekjes meepakt). Dit zal helpen om je laptop soepel te laten werken door ophoping van stof in de interne onderdelen te voorkomen.

Schoonmaken met alcohol en wattenstaafjes

Nu begint het echte werk. Neem de wattenstaafjes en alcohol en begin met het afvegen van alle oppervlakken van je laptop (alleen je toetsenbord, niet het scherm). De wattenstaafjes zullen helpen bij het verwijderen van vuil dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt, maar zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent wanneer je dit doet, omdat het gevoelige onderdelen van je computer beschadigt. Wrijfalcohol is perfect om alle oppervlakken te reinigen voordat je ze daarna met een microvezeldoek oppoetst. Zorg ervoor dat je niet te veel wrijfalcohol gebruikt, omdat dit ook gevoelige onderdelen van je computer beschadigt.

En daar heb je het - je eigen DIY gids over hoeje je laptop schoonmaakt als een pro. Met deze eenvoudige stappen in gedachten en wat elleboogvet, heb je een brandschone computer in een mum van tijd. Misschien kun je je na deze mini tech make-over eindelijk concentreren al je to-do's van de dag zonder je zorgen te maken over de vraag of laptop een schoonmaakbeurt nodig heeft. Dus, let's clean.