Scrapbooking voor beginners: deze spullen heb je áltijd nodig

Vrije tijd door Jennifer

Als je dol bent op foto’s maken en herinneringen bewaren, dan is een scrapbook echt iets voor jou. Eigenlijk is dit gewoon het old school fotoboek, maar dan een tikkeltje persoonlijker. Mensen gaan altijd lekker los op de pagina’s. Het lijkt dan ook alsof je veel spullen nodig hebt voor een scrapbook. Nou, dat valt reuze mee! Met enkele basisspullen kun je al beginnen aan je scrapbook.

Lees ook: Met deze 5 knutselwerkjes voor volwassenen ben je een middagje zoet

Spullen voor een scrapbook

Als je inspiratie zoekt voor een scrapbook, vind je genoeg video’s en foto’s van scrapbooks vol foto’s, papiertjes, stickers, whatsoever. Misschien denk je dan meteen: dit is niets voor mij, zo creatief ben ik niet. Geen zorgen! Al deze mensen begonnen ook ooit met een kleine verzameling spullen voor hun scrapbooks. Iedereen moet ergens beginnen en voor het gemak helpen we je aan de basisspullen voor je scrapbook.

1. Foto’s en andere memorabilia

Allereerst heb je natuurlijk foto’s nodig voor het scrapbook. Van tevoren kun je bepalen om meerdere scrapbooks te maken, bijvoorbeeld een scrapbook per vakantie of een speciale scrapbook voor je relatie. Je kunt ook één scrapbook maken met alles, maar dat wordt misschien iets te veel. Grote kans ook dat het niet allemaal past in je boekje. Zorg trouwens naast foto’s dat je ook veel andere memorabilia hebt. Verzamel zoveel mogelijk herinneringen, zoals restaurantbonnetjes, entreetickets, festivalbandjes, confetti van concerten, wat je maar wilt.

2. Notitieboek

Vervolgens heb je logischerwijs een boekje nodig. Het makkelijkste is een bullet journal of notitieboek met egale pagina’s, die je dan helemaal zelf kan invullen. Zorg daarbij wel dat de pagina’s wat dikker zijn dan normaal papier. Je gaat ze namelijk flink beplakken, dus ze moeten wel wat gewicht aankunnen.

3. Mooie, leuke papiertjes, washitape en stickers

Uiteindelijk wil je namelijk het liefst een scrapbook creëren vol foto’s, mooie papiertjes en stickers. Daarom is het ook belangrijk om veel knutselpapier, washitape en stickers te verzamelen. Bij de Action of HEMA vind je waarschijnlijk al een heleboel leuke knutselspullen voor een laag prijsje.

scrapbook spullen washitape
washi tapes Nijntje - 5 stuks bij HEMA

4. Goede lijm en dubbelzijdige fototape

Voor het opplakken van alle spullen heb je wel een goede lijm nodig. Zo gebruiken veel ervaren scrapbookers graag Aleene’s Tacky Glue Original. Naast een goede lijm kun je ook dubbelzijdige fototape gebruiken voor de foto’s zelf.

scrapbook spullen dubbelzijdige fototape
fototape roller bij HEMA

5. Schaar en snijapparaat

Om de foto’s en papiertjes in een goed formaat te krijgen, heb je natuurlijk ook een schaar nodig. Al is een snijapparaat eigenlijk beter. Dan snijd je papiertjes en foto’s net wat mooier uit. Tegenwoordig bestaat er ook een speciale, kleine papiersnijder, die makkelijk op je bureau past.

scrapbook spullen papiersnijder
Vaessen Creative Papiersnijder - Mini - 6,5x15,3cm - mint bij Bol.com

6. Letterstempels en/of labelmaker

Een pagina in je scrapbook is niet compleet zonder tekstjes! Grote kans dat zo’n pagina erg vol oogt, waardoor een tekst al snel wegvalt. Tenzij je hier letterstempels voor gebruikt of een labelmaker. Vooral dat laatste wordt vaak gebruikt bij het scrapbooken. Zo’n labelsticker verbetert de aesthetic van je scrapbook nog meer. Dan wordt het helemaal Pinterest-waardig!

scrapbook spullen labelmaker
labelmaker bij HEMA

7. Gekleurde fineliners en stiften

Tot slot mag je ook zeker de gekleurde fineliners en stiften niet vergeten. Leuk, zo’n labelmaker of letterstempel, maar een zelfgeschreven tekst is natuurlijk veel persoonlijker. En door opvallende fineliners of stiften te gebruiken, zie je de teksten beter op de pagina’s. Met een stift kan je ook op foto’s schrijven. Kijk gewoon rond op Pinterest, Instagram en TikTok voor de nodige inspiratie, maar wees vooral lekker creatief!

Lees ook: 52 hobby’s voor binnen: dit zijn de leukste om thuis te doen