Zo herken je een pathologische leugenaar

Psyche & spiritualiteit door Mozhda

Als er iets is dat jouw band met een persoon kapot kan maken, dan zijn dat leugens. Een relationeel of vriendschappelijk band die alleen uit leugens bestaat, is een grote nachtmerrie. Iemand die chronisch liegt noemen we een pathologische leugenaar. We geven je een overzicht van de tekenen waar jij op moet letten. Dit is hoe je een pathologische leugenaar herkent.

1. Hij/zij wil continu je aandacht

Een pathologische leugenaar verzint de gekste leugens om je aandacht te krijgen. Hij/zij liegt over bepaalde zaken die kwetsbaar voor je zijn. Bijvoorbeeld over je ex die je getraumatiseerd heeft of een overleden dierbare. Hij/zij geeft niks om je gevoelens. Zolang hij/zij maar aandacht krijgt.

2. Hij/zij blijft verhalen herhalen

De liar blijft verhalen verzinnen en herhalen, om te voorkomen dat hij/zij betrapt wordt op de leugens. Of hij/zij vertelt je verhalen van anderen. Hij/zij wil dat verhalen geloofwaardig overkomen.

3. Hij/zij ontwijkt je vragen

Stel je een vraag over de leugens die hij/zij vertelt? Dan is er een grote kans dat deze leugenaar heel vaag of zigzag antwoorden geeft. Hij/zij switcht van onderwerp, of verzint snel een nieuwe leugen boven op de leugens die hij/zij al vertelt.

4. Hij/zij reageert agressief of defensief

Meneer of mevrouw jokkebrok schakelt direct in defense modus wanneer je hem/haar betrapt. Of wanneer je simpelweg een poging wil doen om uit te zoeken of zijn/haar verhalen wel kloppen. Hij/zij houdt je al een lange tijd voor de gek en wil absoluut niet dat je de waarheid ontdekt!

5. Hij/heeft andere psychische problemen

Het kan zo zijn dat deze persoon ook dealt met depressie, narcisme, borderline of een bipolaire stoornis. Adviseer hem/haar om zijn/haar mentale gesteldheid te laten checken bij zijn/haar huisarts of psycholoog.

6. Je ziet het in zijn/haar ogen

Ze zeggen ook wel: ‘Your eyes speak all the words that your mouth could not.’ Iemand die pathologisch liegt kijkt overal, behalve in je ogen. Of ze blijven continu in je ogen kijken. Deze jokker heeft het idee dat hoe langer hij/zij in je ogen kijkt, hoe geloofwaardiger hij/zij overkomt. Een blik geeft veel weg. Kijk daarom goed naar de manier hoe hij/zij naar je kijkt.

7. Hij/zij heeft geen berouw

Leugens vertellen is voor deze persoon heel makkelijk. Hij/zij voelt zich niet slecht tijdens het liegen. Liegen is de normaalste zaak van de wereld voor hem/haar. Hierom is het belangrijk om te checken hoe hij/zij overkomt bij het vertellen van de leugens.

8. Hij/zij heeft andere verslavingen

Het komt vaak voor dat de leugenaar ook andere verslavingen heeft. Denk aan gokken, alcohol- of drugsverslaving.

9. Hij/zij heeft instabiele relaties

Pathologische leugenaars hebben een geschiedenis van liegen. Hun relaties en vriendschappen zijn in het verleden ten einde gekomen door de leugens die zij verspreidden. Ga zijn/haar verleden na en kijk of hij/zij ditzelfde patroon eerder heeft vertoond. Kijk vooral of hij/zij kortstondige banden heeft gehad. Wie weet krijg jij antwoorden op je vragen.