De grootste misvattingen over een postpartum depressie

Mama door Paula Heeger

Je kunt veel regelen als je baby er bijna is, maar hoe je je daarna voelt weet je niet van tevoren. Sommige vrouwen krijgen zelfs te maken met een postpartum depressie. Dat alleen al is naar genoeg, maar er bestaan ook veel misvattingen over. Dit zijn de grootste misvattingen die er zijn over een postpartum depressie.

postpartum depressie misvattingen

Misvattingen postpartum depressie #1 -  Als je een postpartum depressie hebt, verstoot je als moeder je baby

Er zijn al veel zwangerschapsmythes en deze over de postpartum depressie hoort daar helaas ook bij. Als je een depressie hebt na je zwangerschap, betekent het niet dat je als moeder je baby verstoot. Ook als je normaal voor je kindje kunt zorgen, met hem of haar knuffelt en graag bij hem wil zijn kun je een postpartum depressie hebben. Je kindje verstoten gebeurt alleen als je naast een postpartum depressie last hebt van andere psychische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis.

Misvattingen postpartum depressie #2 - Je kunt niet op een roze wolk zitten als je een postpartum depressie hebt

Ook dit klopt niet. Een depressie en intense blijdschap omdat je kindje er eindelijk is kunnen naast elkaar bestaan. De roze wolk kun je dus zeker wel ervaren met je pasgeboren baby. Het zijn de heftige pieken en dalen die het geheel tot een depressie maken.

Misvattingen postpartum depressie #3 - Een postpartum depressie kan niet langer dan een halfjaar duren

Was het maar zo dat een depressie een vaste einddatum had! Ook na een halfjaar nadat je kindje is geboren kun je nog last hebben van een postpartum depressie. In het handboek waarin psychische aandoeningen worden aangegeven, de DSM-5, wordt een postpartum depressie omschreven als een depressie die binnen vier weken na de valling of al tijdens de zwangerschap begint. Het kan (helaas) daarom langer duren dan een halfjaar.

Beeld: iStock