Dit staat je te wachten als je baby er eenmaal is

Zwanger door Michelle

Als je zwanger bent van je eerste kindje dan zit je vaak op een roze wolk. Je bent volop aan het fantaseren over hoe je baby eruit zal zien en hoe het zal zijn met hem of haar erbij. Je kijkt er enorm naar uit om straks een echt gezinnetje te zijn. Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar de werkelijkheid is niet altijd rozengeur en maneschijn wanneer je kleintje er eindelijk is.

Korte nachten


Een pasgeboren baby heeft om de paar uur voeding nodig. En dat gaat dag en nacht door. Na een paar dagen zul je er enorm doorheen zitten en alles over hebben voor een nachtje doorslapen. Omdat jij je hier waarschijnlijk nu nog niets bij kunt voorstellen, geven we je alleen het advies: pak zoveel mogelijk rust voor de bevalling. Slaap uit, doe middagdutjes of rust lekker uit op de bank. Geen urenlange shopsessies voor alle baby-essentials die je nog moet kopen. Maak het jezelf gemakkelijk en shop alles wat je nodig hebt online via een handige babyuitzetlijst. Afspreken met vriendinnen? Laat ze lekker bij jou thuiskomen en spaar je energie. Die heb je wanneer je kindje er eenmaal is hard nodig, dus doe het lekker rustig aan en laat je verwennen zolang het nog kan.

Geen me-time


Met een kleine baby in huis zijn me-time momenten erg schaars en zul je blij zijn als het je überhaupt lukt om ’s ochtends te douchen. Laat staan je volledig op te maken en je haar te doen zoals voorheen. Voordat je het weet, laat je baby weer van zich horen en moet jij weer aan de bak. Geniet daarom extra van die momenten nu je die tijd nog wel hebt. Uren bingen, nagels lakken, maskertje op je gezicht, theedrinken met vriendinnen. Doe je lekker waar jij blij van wordt en energie van krijgt zolang je baby nog lekker in je buik zit.

Polonaise aan je lijf


Tijdens je zwangerschap zul je al merken dat je lichaam niet meer alleen van jou is. Er groeit immers een baby’tje in, maar tijdens de bevalling en de kraamweek daarna heb je pas écht te maken met een polonaise aan je lijf. De verloskundige, de gynaecoloog en de kraamverzorgster, allemaal moeten ze iets van jou en dat kan soms best vervelend zijn. Tijdens de kraamweek gaat de bel dan ook regelmatig en komen er allerlei instanties over de vloer. Dit hoort er allemaal bij. Laat het gewoon over je heen komen en bedenk maar dat het allemaal weer voorbijgaat en dat je je straks alleen nog de leuke dingen van je kraamtijd herinnert.

Haaruitval

Tijdens je zwangerschap verlies je veel minder haar dan normaal. Dat is natuurlijk fijn, want je haar was nog nooit zo vol. Maar in de maanden na je bevalling vallen al die extra haren opeens wél uit. Je volle coupe kan dus in korte tijd veranderen in een sluik bosje haar. Om nog maar te zwijgen van al die teruggroeiende plukjes haren daarna. Om haaruitval zoveel mogelijk te beperken, kun je na je bevalling beginnen met het slikken van vitamine B12. Zo voorkom je die vogelverschrikker-look.

Vergeetachtigheid


Waar had je je sleutels ook alweer neergelegd en wanneer had je nu ook alweer die afspraak bij het consultatiebureau? Misschien heb je er tijdens je zwangerschap al last van, maar na de bevalling is het echt bingo: vergeetachtigheid. Stel jezelf maar gerust met de gedachte dat dit heel normaal is en dat bijna iedere vrouw dit heeft na haar zwangerschap. En het komt na een paar maanden ook echt weer goed. Maar vervelend is het natuurlijk wel. Om iets gemakkelijker door deze periode heen te komen, is het handig om gewoon alles op te schrijven wat je moet onthouden. Dan zoek je het gewoon terug in je notitieboekje die je vanaf dan altijd bij je hebt.