Wakker worden: dit is waarom je moet stoppen met snoozen

Vrije tijd door Zita

Laten we eerlijk zijn, snoozen is één van de beste uitvindingen die er maar zijn. Maar te veel snoozen zet soms echt een domper op je dag. Daardoor kom je te laat op je werk, mis je belangrijke momenten met vrienden, en verpest je in het algemeen je productiviteit en motivatie. We vertellen je waarom je zou moeten stoppen met snoozen en enkele tips over hoe je voorgoed van de snoozeknop kunt afkicken.

Waarom is snoozen slecht voor je?

Snoozen kan slecht zijn voor je gezondheid. Wanneer je op de snooze-knop drukt, verstoort dit je slaap cyclus, waardoor je je de hele dag suf en moe kunt voelen. Bovendien, als je te lang snoozt, is het 's morgens nog moeilijker om wakker te worden. Dus, als je er zeker van wilt zijn dat je voldoende slaap krijgt en gezond blijft, voorkom je het beste dat je op de snoozeknop drukt.

Zoek uit hoe laat je wakker moet worden

De sleutel tot het vermijden van snoozen is precies weten wanneer je moet opstaan. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is een belangrijke eerste stap. Als je elke ochtend een specifieke tijd vaststelt om wakker te worden, zal het gemakkelijker zijn om de gewoonte van de snoozeknop te doorbreken, omdat je dan een doel hebt waarvan je weet dat je het moet bereiken.

Zet je wekker aan de andere kant van de kamer

Als je wekker vlak naast je bed staat, is het te gemakkelijk om steeds weer op die snooze-knop te drukken (geloof ons, wij weten het). Probeer in plaats daarvan je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten of zelfs helemaal in een andere kamer, zodat je daadwerkelijk uit bed moet komen om hem uit te zetten.  Dit geeft je ook een extra stimulans om niet steeds op de snooze-knop te drukken. Niemand wil bovendien dat zijn huisgenoten of familieleden hun wekker steeds weer horen afgaan.

Concentreer je op een goede nachtrust

Snoozen wordt een hulpmiddel als je niet elke nacht voldoende kwaliteitsslaap krijgt. Probeer je te concentreren op het krijgen van voldoende rustgevende slaap door consequente bedtijden en wektijden in te stellen, schermen voor het slapen gaan te vermijden (ook telefoons!), stressniveaus voor het slapen gaan te verminderen, en ontspannende activiteiten zoals yoga of meditatie te proberen voordat je elke avond naar bed gaat. Al deze stappen helpen ervoor te zorgen dat je 's morgens klaar bent voor actie.

We houden er allemaal van om af en toe op de snooze-knop te drukken - het is gewoon zo verleidelijk. Maar als je wilt beginnen met elke dag met enthousiasme aan te grijpen in plaats van hem te betreuren na meerdere keren onnodig op snooze te hebben gedrukt, dan zijn deze tips zeker de moeite waard om uit te proberen.