Praat je in je slaap? Dat komt hierdoor!

Psyche & spiritualiteit door Zita

Veel mensen praten in hun slaap. Niet iedereen weet dit van zichzelf, totdat ze (regelmatig) met iemand slapen die het opvalt. In het begin is dit misschien grappig, maar op den duur vraag je je misschien af wat dit betekent en waardoor het komt dat je praat in je slaap. Het antwoord op die vraag vind je in deze blog.

Waarom praten we in onze slaap?

De wetenschappelijke term voor praten in je slaap is ‘somniloquy’. Praten tijdens je nachtrust valt onder de categorie ‘parasomnia’ van slaapproblemen. Zo’n 70% van de volwassen personen praat wanneer ze aan het slapen zijn. Het komt dus veel voor, dus je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Andere vormen van parasomnica zijn slaapwandelen, tandenknarsen of nachtmerries hebben. Deze dingen vinden plaats in de REM-slaap.

Het is tot op heden nog niet compleet duidelijk waarom mensen praten in hun slaap. Soms heeft het te maken met PTSD of andere mentale problemen, maar dat is lang niet altijd het geval. Wel is praten in je slaap vaak gelinkt aan (acute) stress. Denk aan een break up of wanneer je een nieuwe baan hebt. Soms ligt het ook aan stress in je onderbewustzijn, waardoor je het zelf vaak niet doorhebt.

Kun je stoppen met praten in je slaap?

Nu vraag je je misschien af of je zelf kunt stoppen met praten in je nachtrust. Hoewel praten in je slaap compleet onschuldig is en het geen pijn doet, vind je het misschien toch vervelend, voor jezelf of voor een ander. Misschien ben je wel bang dat je er per ongeluk iets uitfloept wat niemand mocht weten. Het is dan ook eigenlijk niet nodig om jezelf te stoppen.

En de antwoorden liggen misschien al voor de hand, maar ze zijn wel waar: zorg ervoor dat je de stress in je leven verminderd en dat je een goede nachtrust ontwikkelt. Probeer iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en dezelfde tijd wakker te worden, zodat hier een ritme in ontstaat.

Praten in je slaap is niet erg

Er is veel wat we nog niet weten over het praten in de nachtelijke uurtjes. Zo zijn er geen verklaring voor de specifieke dingen die iemand zegt of hoe iemand praat. Soms is het simpelweg een verwerking van je dromen en zit er geen achterliggende betekenis achter. Onthoud in iedere geval dat praten in je slaap erg normaal is en het niet iets is om je zorgen over te maken.