Angstig voor het nieuwe jaar? Zo start je zelfverzekerd het nieuwe jaar

Psyche & spiritualiteit door Zita

Het nieuwe jaar is begonnen en voor veel mensen is dat een moment om een frisse start te maken. We hebben nieuwe voornemens, maar misschien ook wel een nieuwe baan of maken dit jaar een grote reis. Een nieuw jaar is soms erg overweldigend, waardoor mensen zich angstig kunnen voelen voor het jaar dat gaat komen. Hoe ga je om met deze new year fear?

Angstig voor het nieuwe jaar

Ieder jaar kent mooie en minder mooie momenten en zo geldt dat hoogstwaarschijnlijk ook voor het afgelopen jaar. Of je nu veel mooie of veel slechte dingen hebt meegemaakt afgelopen jaar, een nieuw, vers jaar is voor sommigen erg overweldigend. Misschien had je dit jaar geen vuiltje aan de lucht en ben je bang dat dat nu wel gebeurt. Of had je juist veel ellende en ben je bang dat deze ellende doortrekt naar het jaar . Hoe ga je hier mee om en op welke manier word je minder angstig voor dit jaar dat gaat komen?

Laat de tijd meer los

We weten dat er twaalf maanden in een jaar zitten, dat december de laatste is en januari de eerste. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat die maand januari ook een totaal nieuwe periode is. Het is maar net hoe je dit zelf invult. Als je dit wat meer loslaat, ben je ook minder angstig voor het jaar dat komt. Als het te maken heeft met een nieuwe gebeurtenis die eraan komt, probeer daar dan mee om te gaan in plaats van angstig te zijn voor het gehele jaar.

Niks is voorspelbaar

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer geen slechte aannames te maken voor het aankomende jaar. Je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren en niks is voorspelbaar. Probeer verwachtingen los te laten en te leven van dag tot dag. Zet kleine stapjes en kijk met een positieve blik naar een nieuwe dag. Zo laat je je angst voor een nieuw jaar een stuk beter los.

Houd de leuke dingen in je achterhoofd

Als je terugkijkt naar het afgelopen jaar, zijn er vast en zeker momenten geweest waar je gelukkig was. Ook al waren dit er misschien niet veel of wogen de negatieve momenten misschien zwaarder, probeer je vast te houden aan de leuke dingen die zijn gebeurd. Probeer nieuwe, leuke doelen te stellen voor het jaar en werk daar naartoe. Zo krijgt het negatieve een stuk minder aandacht.

Als je je zorgen maakt over je anxiety, bezoek dan zeker een huisarts of een therapeut.