Met deze tips lukt het je wel om je aan je goede voornemens te houden

Lifestyle door Anne-Fleur

Happy new year! Het nieuwe jaar is dan "eindelijk" begonnen en dat betekent dat het ook weer de hoogste tijd is voor werken aan je goede voornemens die je in 2022 netjes hebt opgesteld. Toch is het a known fact dat aan het einde van januari bijna iedereen die goede voornemens alweer is vergeten en je daardoor weer in old habits valt. Met deze tips gaat het je sowieso wél lukken om je aan je goede voornemens te houden.

Lees ook: Duurzamer leven in 2023: dit zijn de groenste goede voornemens voor het nieuwe jaar

Waarom mislukken goede voornemens?

Laten we beginnen bij de kern van het probleem: goede voornemens mislukken eigenlijk bijna altijd. Zeker aan het einde van het jaar vergeet je wat je eigenlijk had beloofd aan jezelf om aan te werken dit jaar en misschien gebruik je zelfs dezelfde 'goede voornemens' voor het aankomende jaar. Maar waarom is het eigenlijk zo moeilijk om nieuwe habits te vormen in je routine en dagelijkse leven? Een van de grootste redenen is dat deze goede voornemens bijna altijd te groot of te ambitieus zijn. Het is gewoon té moeilijk om zegoed te laten integreren in je dagelijkse leven, waardoor je dit prachtige lijstje met doelen eigenlijk vrij snel alweer in de prullenbak gooit.

Heb je bijvoorbeeld: 'meer sporten' of 'gezonder leven' op jouw lijstje staan, dan raden we je aan om dit nú nog door te strepen, want we kunnen je nu al vertellen dat dat 'm niet gaat worden. Hoe je dit dan wel goed doet? We hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet.

Zo houd je je goede voornemens wel vol

2023 wordt sowieso jouw jaar, mits je je aan deze tips houdt (misschien ook een goed voornemen). Dit begint dus allemaal bij het samenstellen van een goed, niet te ambitieus lijstje.

1. Maak je doelen meetbaar en baken ze af. Bijvoorbeeld: "In 2023 wil ik 4-6 keer per dag 30 minuten wandelen".

2. Focus je op het maken van habits, dingen die makkelijk zijn toe te voegen aan je dagelijkse routine. Link dit aan een gewoonte die je al hebt. Bijvoorbeeld: "Voor ik onder de douche stap, zorg ik er eerst voor dat mijn keuken/badkamer/slaapkamer is opgeruimd".

3. Maak het niet te gek! Dertig nieuwe doelen opschrijven en op alle dertig te gelijk focussen is not gonna work. 

4. Stop direct met slechte gewoontes en bouw goede gewoontes op. Dat is de meest effectieve manier.

5. Zoek iemand die je kan 'checken' of je je wel echt aan je doelen houdt.

6. Probeer een doel dat je eigenlijk niet zo leuk vindt, toch leuk te maken.

7. Rewards are key. En vergeet ook niet een keer een break te nemen en jezelf even te laten rusten.

8. Vergeet niet: als je een pauze neemt, moet je sterk genoeg zijn om je doelen daarna weer op te pakken.

9. Gebruik reminders of notes op je telefoon. Stel wat je wil doen voor die dag in om bijvoorbeeld 6 uur 's ochtends. Zo word je direct als je wakker wordt herinnerd aan je doelen!