Begin 2023 fris met onze beste tips voor een grote schoonmaak

Lifestyle door Elsemieke

Zet je schrap, want het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dus ook: tijd voor de grote schoonmaak. Je ruimt alles op en het ruikt weer fris in huis. Niemand vindt het leuk, maar iedereen is blij wanneer het gebeurd is. Echt geen zin om eraan te beginnen? We hebben handige tips voor je.

Tips voor een succesvolle grote schoonmaak

Waar we onze moeder als vijfjarige nog heel graag wilde helpen met schoonmaken (weet je nog, de kinderstofzuigertjes met plastic bolletjes erin), is het ondertussen een klus om tegenop te kijken: de grote schoonmaak aan het begin van het jaar. Gelukkig hoef je na het lezen van dit artikel nooit meer stress te hebben om dit klusje. Lees je mee met onze handige tips?

1. Wees lief voor jezelf

We moeten veel van onszelf. Hard werken, sociaal zijn, zorgen voor onze geliefden, een opgeruimd huis… maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. In de drukte vergeet je nog weleens om lief voor jezelf te zijn en vroeg of laat loop je tegen jouw grens aan. Ben je toe aan de grote schoonmaak en moet je veel oude spullen wegdoen en vervoeren? Ga voor een bus huren, zodat je niet tientallen keren heen en weer hoeft te rijden.

2. Maak een plan

Voor je zomaar ergens begint schoon te maken is het handig eerst een plan te maken. Schrijf hierbij ook op welke schoonmaakmiddelen je allemaal nodig hebt. Denk hierbij niet alleen aan de flessen schoonmaakmiddelen, maar ook aan sponzen, vaatdoekjes, theedoeken en een nieuwe dweil. En wat dacht je van een verlengsnoer, zodat je in één keer een rondje door het huis kunt maken met de stofzuiger. Een snoer van vijftien meter moet zeker genoeg zijn. Scheelt je een boel irritaties of misschien heb jij wel een draadloze stofzuiger! Helemaal handig!

3. Ruim eerst alle losse rommel op

Berg eerst alle losse rommel en items op. Het bespaart je enorm veel tijd als je alles in één keer kunt schoonmaken, in plaats van elk item op te pakken, het schoon te maken en het vervolgens weer neer te zetten. Bovendien kom je er op deze manier achter of er eventueel nog grote (kapotte items) naar de stortplaats gebracht moeten worden. Eventueel kan je dan een verhuisbus huren om deze grote items veilig naar de milieuplaats te brengen.

4. Werk van boven naar beneden

Begin altijd op het hoogste punt in de kamer en ga dan van links naar rechts door de kamer. Op deze manier kom je bij alle kleine plekjes en sta je ook niet opnieuw stof te verspreiden in je pas geboende ruimte. Methodisch te werk gaan is sneller dan zonder plan van aanpak je haasten.

5. Wees kritisch

En als je dan toch aan die grote schoonmaak bezig bent, wees dan direct kritisch. Maak een top twee of drie van het meest achterstallige werk en houd je hier ook aan. Het is verleidelijk om te stoppen met de schoonmaak klus als je er geen zin meer in hebt, maar houd je voor dat het resultaat er wel mag wezen. Werk daarbij wel in delen, want niemand zit te wachten op een half afgemaakte klus. Realistisch plangedrag zorgt voor een schoon, fris huis. Gelukkig nieuwjaar!

Dit is hoe vaak je je matras zou moeten schoonmaken