Autovakantie met de kids? Dit zijn 9 goede tips om ze bezig te houden op de achterbank

Kinderen door Michelle

Yes, we mogen weer (voorzichtig) op vakantie! De manier om een leuke - en betaalbare - zomer te hebben met de kids, is door met de auto op pad te gaan naar bijvoorbeeld een camping. De weg ernaartoe en weer terug is echter wel iets om tegenop te kijken want hoe houd je ze in godesnaam de hele tijd bezig?

Zeker als je jonge kinderen hebt of ze niet voorzien zijn van een bovengemiddelde hoeveelheid geduld, kun je wat gezeur verwachten. Dat is niet fijn voor de chauffeur én de algehele sfeer in de auto. Goed voorbereid de auto instappen is dus een must en dat betekent in dit geval even wat bezigheden bedenken én voorbereiden zodat de autoreis zo soepel mogelijk verloopt. 

Wij geven je graag negen tips!

1. Luisterboeken

Zelf heb je er misschien wel eens eentje geluisterd maar wist je ook dat er voor kids een hoop boeken beschikbaar zijn? Via Nextory zijn er eindeloos veel opties. Denk aan Dikkertje Dap van Annie M.G. Smit, Het Leven van een Loser, De Neehoorn, Verdacht van Carry Slee en de boeken van Paul van Loon. Er is géén beeldscherm nodig en ze kunnen hun blik op oneindig zetten. Wellicht vallen ze ondertussen even in slaap - iets wat nooit kwaad kan. Je kunt nu Nextory 30 dagen lang gratis uitproberen en dat is niet alleen leuk voor je kids maar ook voor jou want je vindt er ook boeken voor volwassenen. Er zijn maar liefst 270k titels als ebook of luisterboek op te vinden!

2. Snack pakket met lekkere en gezonde hapjes

Iets wat de tijd even dood, is natuurlijk een lekkere snack. Maak er echt een feestje van door in een bento box een aantal snacks te doen die ze omstebeurt kunnen pakken gedurende de reis. Onze tip? Een snoepje kan geen kwaad maar geef je kids vooral niet te veel zoetigheid. Hierdoor worden ze vaak alleen maar vervelend en dat was nou precies niet de bedoeling. Dingen die wij wel in de bento box zouden doen, zijn bijvoorbeeld rozijntjes, zoute koekjes, fruit, worteltjes, mini sandwiches enzovoorts.

3. Lego

Bij mijn zoon is Lego altijd een succes en zelfs als ze geen die hard fans zijn, dan vinden ze het vast niet erg om tijdens een autorit ermee aan de slag te gaan. Koop een heel nieuw setje Lego of vul een klein koffertje of bakje met wat Lego die je al in huis hebt. Vergeet vooral geen grote plaat mee te nemen waar ze het Lego op vast kunnen klikken - wel zo handig in de auto.

4. Papier en tekenmateriaal

Niet alleen kunnen ze hiermee lekker tekenen - laat ze bijvoorbeeld een voorstelling maken op papier van hoe de vakantiebestemming eruit zal zien - maar je kan er ook spelletjes mee doen. Denk hierbij aan galgje of boter kaas en eieren.

5. Check van te voren wat de leukste plekken zijn om te stoppen

Onderweg regelmatig stoppen is een must en echt niet alleen voor de chauffeur. Bij vrijwel elk tankstation buiten Nederland is een leuke speeltuin of een fijn grasveldje te vinden waar de kinderen even hun energie kwijt kunnen maar er zijn een aantal stopplekken die met kop en schouders boven de andere opties uitsteken. Kijk dus van te voren even wat de route is die jullie gaan nemen en doe onderzoek waar jullie het beste kunnen pauzeren tijdens de autorit. Dat maakt het nemen van een break even extra leuk!

6. De tablet

Heb je thuis een beleid dat je jouw kinderen niet de hele tijd achter schermen wilt laten zitten? Laat dit voor de autorit een beetje varen want hier zijn je kinderen sowieso een tijdje mee zoet. Zorg er van te voren voor dat er een aantal leuke spelletjes opgeslagen zijn op de tablet en download wat films of series die ze erop kunnen kijken. Waarschijnlijk is internet schaars of slecht en anders ben je binnen no time door je databundel heen. 

7. Vakantie doeboeken

Als kind was ik er dol op en tegenwoordig zijn er zeker nog genoeg leuke opties te krijgen. Niet bekend met zo'n boek? Je kan er verhalen in lezen, kleuren, spelletjes in doen en leuke weetjes in vinden. Dat houdt ze wel even bezig...

8. Raamstickers of stiften

Op een gegeven moment zijn ze het kijken naar auto's die voorbij razen wel even zat. Hoog tijd om wat aan het uitzicht te doen! Met raamstickers en stiften kunnen ze hele landschappen of verhalen creëren op de ramen. 

9. Ik zie ik zie wat jij niet ziet...

Tot slot dit klassieke spelletje. Ik deed het al als kind zijnde als we onderweg waren in de auto naar bijvoorbeeld Frankrijk en je kunt dit nog steeds doen. Houd de score bij en beloon de winnaar met een klein cadeautje!