Zit jij veel achter je laptop? Zó verbeter je je houding

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Tegenwoordig werkt eigenlijk bijna iedereen (!) wel dagelijks achter een laptop. Dit device is natuurlijk megahandig om wel duizenden redenen, maar werken achter een laptop heeft soms ook zo zijn nadelen. Denk maar eens aan je houding bijvoorbeeld. Merk je vaak lichamelijke pijntjes na (of tijdens) het werken? Dan is het waarschijnlijk aan te raden dat je je houding verbetert. Lees gauw verder om te zien hoe je dat doet. 

RSI klachten

Het is bijna niet meer te voorkomen: dagelijks werken achter een pc of laptop. Dit snelle en makkelijke werken heeft natuurlijk zo zijn voordelen, maar er zitten ook wat mindere kanten aan het werken achter een laptop. De kans is namelijk groot dat je elke dag in dezelfde stoel achter hetzelfde bureau zit te werken en dat kan er voor zorgen dat je RSI klachten krijgt (hoeft niet, mits je een goede houding hebt). RSI klachten (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten die je krijgt als je vaak en lang dezelfde beweging(en) uitoefent. 

RSI klachten komen vooral voor in je handen, armen, schouders, nek en rug. Dit begint vaak met een klein pijntje waarvan je denkt dat deze snel overgaat. Nu snap je natuurlijk dat wanneer je de volgende dag weer vrolijk doorgaat - en dus dezelfde pijn weer krijgt - het probleem alleen maar erger wordt. Gelukkig kun je dit verhelpen óf voorkomen en dat doe je door simpelweg je houding te verbeteren. We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Zo verbeter je je houding tijdens het werken

1. Houd de juiste afstand tussen het scherm en je gezicht. Het is het verstandigst om op ongeveer 50 tot 60 centimeter van je scherm af te zitten. Een laptop standaard is daarom aan te raden! Je hebt dan ook direct de juiste kijkhoogte naar je laptop. 

2. Houd een hoek aan van 90 graden voor je armen en benen en zet je stoel daarbij op de juiste hoogte ten opzichte van je bureau. Je lichaam zit zo in een goede houding die die RSI klachten doet verminderen. 

3. Zorg voor een ontspannen houding en denk hier af en toe ook aan. Soms wanneer je zo hard aan het werk bent vergeet je dat je helemaal gespannen achter je laptop zit. Niet fijn!

4. Neem veel korte pauzes en loop even weg van je scherm, bureau en stoel. Hierna neem je weer plaats en neem je een goede houding aan. Een gewoonte die je jezelf simpelweg moet aanleren.

5. Houd je voeten op de grond en zet je motto 'voetjes van de vloer' maar uit je hoofd. Tijdens het werk houden we onze voeten op de grond zodat we later geen gekke rugklachten krijgen. 

6. Wissel je saaie bureaustoel eens af met een zitbal (ja, echt). Dat klinkt misschien als iets dat je altijd in films ziet, waarin superfitte mensen niet op een gewone bureaustoel willen zitten. Maar om je houding te verbeteren kan een zitbal echt helpen. Je moet namelijk zo zelf je balans zien te vinden, waardoor je de juiste houding voor jouw lichaam vanzelf aanneemt. Appeltje-eitje.