Waarom je zonnebrand (SPF) moet dragen in de winter

Gezicht door Zita

Het is erg belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Je voorkomt hiermee huidveroudering, pigmentvlekken en je vermindert de kans op huidkanker. Om je huid te beschermen draag je zonnebrand (SPF). Dit is niet alleen in de zomer erg belangrijk, maar ook in de winter. Maar waarom zou je SPF smeren als de zon niet schijnt? Wij vertellen je waarom je ook in de winter SPF moet dragen.

Wat is SPF?

SPF betekent Sun Protection Factor. Dit is een factor die beschermt tegen de UV-B straling van de zon. Hoe hoger de factor is, hoe beter je beschermd bent tegen deze straling. SPF zit in zonnebrand, maar ook in veel dagcrèmes. Hoewel de zon in de winter een stuk minder schijnt dan in de zomer, is het erg belangrijk om ook in de winter een SPF te dragen.

Waarom SPF in de winter?

De (schadelijk) UV-straling van de zon is altijd aanwezig, dus ook in de winter. Misschien lijkt dit niet zo omdat je in de winter niet snel verbrand door de zon. Toch is het erg belangrijk om ook in de winter een SPF te smeren, omdat je huid in de winter ook beschadigd door die UV-straling. Wanneer je dit niet doet, veroudert je huid sneller en krijg je dus een stuk sneller rimpels. Ook is de kans op pigmentvlekken en huidkanker groter wanneer je in de winter geen SPF smeert. Daarnaast helpt SPF niet alleen bij het beschermen tegen de zonnestralen, maar ook tegen luchtvervuiling.

SPF in dagcrème

Nu ziet niet iedereen het zitten om iedere ochtend zonnebrand op te smeren. Dat begrijpen we, want van veel zonnebrandcrèmes krijgen veel mensen een onzuivere huid. Gelukkig zijn er een hoop goede dagcrèmes met een SPF erin. Het beste gebruik je een SPF van minimaal 15 in de winter. In de zomer is het beter om een hogere SPF te dragen van minimaal 30.

Ook in huis een SPF

Zelfs wanneer je niet naar buiten gaat, is het verstandig om een SPF te smeren. We horen je al denken, waarom moet dat als mijn gezicht de hele dag geen daglicht ziet? Ook het licht dat door het raam komt, beschadigt je huid. Daarnaast is het HEV-licht (high energy visible) dat afkomt van je laptop of smartphone schadelijk voor je huid.

Kortom, wees zuinig op je huid en smeer iedere dag een SPF op je gezicht. Wanneer je dit onderdeel van je routine maakt, voorkom je huidveroudering en andere ongemakken.