Moniek laat zoontje besnijden in Amerika: "is hier geen onderwerp van discussie"

Media door Elsemieke

Nederlandse vrouwen die in het buitenland wonen en in verwachting zijn: in het Net5-programma ‘Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland’ zien we hoe ze daarmee omgaan. Merel Westrik bezoekt Moniek, die volgens hele andere werkwijzen in Amerika een kind op de wereld moet zetten.

Baby in het Buitenland: besnijdenis in Amerika

In het programma Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland reist Merel Westrik zes Nederlandse vrouwen achterna. Zij wonen samen met hun buitenlandse partner en zijn in verwachting, of net bevallen. De 27-jarige Nederlandse Moniek woont in Knoxville, Amerika en ze kan elk moment gaan bevallen.

Eke moest bevallen in Ecuador: "vertrouwde gynaecoloog totaal niet"

Snel trouwen

Moniek leerde haar partner Brian (31) kennen toen ze als au-pair voor een gezin in Seattle werkte. Ze raakten via een app aan de praat, maar Moniek is vooral op zoek naar vriendschap. Brian wil juist graag zo snel mogelijk settelen. Na een aantal afspraakjes vraagt hij haar ten huwelijk en niet veel later is ze al in verwachting. Ze verhuizen samen naar de staat Tennessee. Toch zit Moniek niet echt op een roze wolk. “Ik ben er helemaal klaar mee. De zwangerschap was zwaar.” Maar daar blijft het niet bij, want in Amerika is besnijdenis heel normaal. “In Nederland is het niet normaal. Hier is het juist abnormaal als je het niet doet. Brian was er ook heel nuchter over. Hij vond het geen onderwerp van discussie, want je doet dat hier gewoon. Ik woon hier nu, dus ik pas me aan naar Amerika. We gaan het dus doen.”

Heftig: Marisse (26) vertrekt in Grenzeloos Verliefd naar Gambia voor getrouwde man

Zwangerschapsvergiftiging

Wanneer Moniek voor de zekerheid nog eens langsgaat bij de verloskundige, blijkt ze mogelijk zwangerschapsvergiftiging te hebben. “Ze hebben proteïne in mijn urine gevonden. Dat is levensgevaarlijk voor de baby en voor mij. Dus moet ik nu meteen naar het ziekenhuis om te bevallen." Na 22 uur komt een kerngezonde Jason ter wereld. Merel Westrik zoekt de kersverse moeder weer op. “Ik wilde mijn moeder. Zij was de eerste die ik miste. Dat had ik ook gepland, ze zou komen wanneer ik zou bevallen. Nu was ze er net niet bij en dat vond ik wel moeilijk."