Jessica (35) krijgt een baby in Kenia: "overvallen aan de poort van ons huis"

Media door Elsemieke

Nederlandse vrouwen die in het buitenland wonen en in verwachting zijn: in het Net5-programma ‘Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland’ zien we hoe ze daarmee omgaan. Merel Westrik verwelkomt Jessica, die naar Kenia is verhuisd en daar zwanger raakt van Paul.

Baby in het Buitenland: Jessica in Kenia

In het programma Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland reist Merel Westrik zes Nederlandse vrouwen achterna. Zij wonen samen met hun buitenlandse partner en zijn in verwachting, of net bevallen. Elf jaar geleden vertrok de 35-jarig Jessica naar Kenia voor vrijwilligerswerk en ze is daar gebleven. Tijdens een etentje bij een collega komt ze naast de 37-jarige Paul te zitten. De twee hebben meteen een klik en Jessica raakt al vrij snel zwanger. "We leerden elkaar in november kennen en eind februari was ik zwanger”, vertelt Jessica daarover.

Eke moest bevallen in Ecuador: "vertrouwde gynaecoloog totaal niet"

Jessica beseft na de geboorte van haar dochtertje dat ze niet meer veilig is in het dorp waar ze woont. “De veiligheid hier is niet heel best. Het aantal overvallen is enorm toegenomen sinds corona en daar maken we ons zorgen over. De verkiezingen komen eraan, dat is ook altijd een turbulente periode in Kenia. Er zijn voor ons genoeg redenen om hier weg te gaan.”

Pistool

Jessica is twee maanden eerder overvallen. “Vlak voor de poort thuis. Het was om vier uur ’s middags en ze wilden mijn telefoon hebben. Toen gooide ik ‘m over onze poort en was het ook wel vrij snel over.” Het liep gelukkig goed af, maar Jessica voelt zich niet meer veilig. “Misschien hebben ze de volgende keer wel een pistool bij zich. Of hadden ze dat al. Dat risico wil ik niet meer lopen dus doe ik buiten de poort nu alles met de auto. Lopen doe ik al helemaal niet meer, terwijl ik hier echt bekend stond als ‘die blanke die overal naartoe loopt’. Dat is ook wel de reden om te gaan solliciteren naar een baan in een andere stad.”