Zo word jij een echte barista in je eigen huis

Vrije tijd door Juliët

Elke dag je dag starten met een heerlijk kopje koffie. Oftewel: je bent een echt koffieliefhebber. Misschien ben je wel een keer toe aan wat variatie. Dag filterkoffie en hallo cappuccino! Met deze tips word jij een barista in je eigen huis.

Barista

De term ‘barista’ komt uit Italië: een beroep als professionele koffiezetter. Barista’s werken daar dag in dag uit in een espressobar om koffie te maken voor hun klanten. Deze hele movement is overgewaaid naar Nederland. Verspreid door het land zie je steeds vaker van die schattige koffietentjes, waar ze heel creatief drankjes bereiden. Maar hoe fijn is het om zelf thuis een goed kopje koffie te kunnen zetten? Word een barista in je eigen huis!

Barista worden

Er zijn meerdere manieren om een barista te worden. Ze zeggen niet voor niks: “er zijn vele wegen die naar Rome leiden.” Het begint al bij een goed koffiezetapparaat en koffiebonen van goede kwaliteit. Verder is het vooral een mix van skills en eigenschappen die zorgen voor het totale plaatje. Een training of cursus kan hierbij helpen. Je kunt een training volgen en die zijn er in verschillende niveaus. Als je van alles wel wat wil meekrijgen, kies dan voor een ‘Introduction to coffee’ training.

Wat heb je nodig?

Op internet kun je veel verschillende barista apparaten vinden. In een korte tijd heb jij dan al de lekkerste koffie voor je neus. Ga jij voor een handmatig of automatisch apparaat? Als je de bediening van het apparaat en het opschuimen doorhebt, dan is het tijd voor de latte art. Dit is letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino of een caffè latte. Met speciale schenktechnieken kun je de leukste figuren maken.

Schenken maar

Begin met het zetten van een espresso in een cappuccino kopje. Terwijl de espresso doorloopt heb je tijd om de melk op te schuimen. Voor het perfecte melkschuim kun je het beste gebruik maken van volle melk en een goede melkopschuimer. Melk kun je in verschillende smaken aanschaffen, zoals kokos of amandel. Voor nog een extra smaakje kun je zelf nog een siroop als vanille of karamel toevoegen aan de koffie. Een tip om te beoordelen of je een goede schuimlaag hebt:  leg een lepeltje op het schuim. Als je een lepeltje niet zakt, dan is je schuimlaag perfect gelukt.. Als de espresso en het schuim klaar zijn kun je gaan schenken. Begin hoog en schenk rustig door. Uiteindelijk zijn er verschillende technieken om latte art te leren. Bekijk vooral veel instructievideo’s op YouTube en blijf veel oefenen. Ook al kost het even wat tijd, voordat je het weet heb je het onder de knie. Enjoy your coffee!