Oei: dit is waarom je je telefoon beter niet 's nachts moet opladen

Vrije tijd door Zita

Niets is zo vervelend als wakker worden en zien dat je telefoon leeg is. Zeker wanneer je haast hebt en geen tijd meer hebt om je telefoon op te laten. Want niets is zo saai als geen muziek in je oren als je onderweg bent. Toch is het niet altijd goed om in de nacht je telefoon op te laden. Zeker wanneer je een oudere telefoon hebt. Wanneer je leest waarom, wil je dit ook nooit meer doen..  

Waarom niet ’s nachts opladen?

Wanneer je je telefoon veel gebruikt, laad je hem vanzelfsprekend ook vaker op. Je telefoon in de nacht opladen klinkt als een ideale oplossing. Je gebruikt je telefoon namelijk niet, maar hij laadt wel op. Toch is dit geen slim idee. Je telefoon in de nacht opladen is niet alleen slecht voor de batterij van je telefoon, maar ook voor je eigen veiligheid. Maar waarom dan, vraag je je af?

Vooral oudere telefoons, die nikkel-cadmiumbatterijen hebben, zorgen voor brandgevaar wanneer je deze te lang aan de oplader legt. Ze raken hierdoor oververhit, waardoor je telefoon zou exploderen. OMG! Ondanks dat deze kans heel klein is, is die oververhitting ook niet goed voor de levensduur van de batterij. Maar nogmaals, dit is met name bij oudere telefoons.

Nieuwe telefoons

Gelukkig lopen de meeste mensen met de nieuwste telefoons rond, want bij deze telefoons is het brandgevaar niet het geval. Moderne telefoons hebben namelijk een lithium-ion-batterijen. Deze telefoons sluiten zelf de stroomafvoer als ze zijn opgeladen. Ze nemen dan alleen weer een beetje energie als ze weer onder de 100 procent komen. Oververhitting en schade aan de batterij ontstaat hier dus niet. Dat scheelt dus weer.

Originele opladers

De kans dat je telefoon ’s nachts in de brand vliegt, is dus heel klein. Het is wel belangrijk om altijd een originele oplader te gebruiken als je je telefoon oplaadt. De kans dat je telefoon uit elkaar ploft is dan wel nihil, maar de oplader kan wél ontploffen. Dit is natuurlijk niet helemaal goed voor je eigen veiligheid. Daarnaast is het ook beter om je telefoon niet op een warme plek op te laden (zoals in de zon of onder je kussen). 

Kortom, neem het zekere voor het onzekere en laadt je telefoon niet 's nachts op, zodat je heelhuids je dag begint.