Afstrepen maar: dit zijn de meest voorkomende voornemens voor het nieuwe jaar

Lifestyle door Juliët

Minder drinken, minder snoepen en vooral meer sporten. Goede voornemens komen eigenlijk ieder jaar weer terug. Vol frisse moed starten we aan onze lijst met goede voornemens en deze keer gaan we ze écht volhouden... Of toch niet? Dit zijn de meest voorkomende voornemens voor het nieuwe jaar.

 

Meest voorkomende goede voornemens

1. Minder drinken

Een borreltje hier, een borreltje daar. Vorig jaar was de horeca nog gesloten door Corona, waardoor veel mensen Dry Januari succesvol hebben doorbracht. Dit jaar is het anders. Hoe pak je dit nu aan en vooral: hoe houd je het vol? De meeste mensen houden zichzelf voor de gek. Maar één drankje? Dat worden er al gauw weer twee. 

2. Meer bewegen

Niet stilzitten, maar lekker bewegen. Dit is een voornemen die ook ieder jaar wel weer op het lijstje komt te staan. Vorig jaar kon je als excuus gebruiken dat de sportschool gesloten was. Dit kan nu niet meer. In plaats daarvan kan je je je beter afvragen wat je nou precies wil. Een activiteit moet namelijk wel passen bij wie je bent en wat je leuk vindt. Misschien is keihard sporten gewoon niks voor jou. Met de juiste mindset, wat variatie en het inplannen van vaste momenten, kom je al een heel eind. Fit zijn zit ook in hele kleine dingen, zoals naar de supermarkt wandelen in plaats van met de auto te gaan. Het kan heel simpel zijn.

3. Gezonder eten

Hoe pakken we dit aan? Het blijft lastig om van al dat lekkere eten af te blijven. Voor iedereen werkt dit voornemen weer anders, want er zijn heel veel verschillende eetgewoonten. Om het iets makkelijker voor je te maken, kun je kiezen voor een eetwissel. Zo hoef je niet te veel om te schakelen, maar maak je toch kleine stapjes. Je kunt het op elk gewenst moment toepassen. Begin bijvoorbeeld met het overstappen van gewone pasta naar volkorenpasta, of van een croissantje naar een mueslibol. Zo eet je wel wat lekkers, maar dan net een stukje gezonder.

4. Duurzamer leven

Door de stijgende gasrekeningen is dit wel echt een voornemen voor 2023.  Misschien ben je nu al wel begonnen met dit voornemen. Om te kunnen besparen, moet je er namelijk wel wat voor doen. Er worden steeds meer elektrische kachels gekocht om ruimtes extra te verwarmen. Een oplossing die ervoor zorgt dat je verwarming niet overuren maakt. Weg mega rekening en hallo duurzaam leven.

5. Georganiseerder leven

Minimaliseer dat stresslevel! In ons drukke leven zijn we vaak bezig met multitasken. We willen van alles tegelijk kunnen doen. Hadden we maar vier paar extra handen! Helaas is dit niet het geval en kunnen we ons misschien beter gaan focussen op één ding. Als je echt alles tegelijk wilt doen, probeer ze dan om-en-om te doen. Plannen kan al heel veel doen. Toch moeten de spontane acties niet vergeten worden.

6. Geld sparen

Om ons heen wordt alles steeds een stukje duurder. Helaas groeit het geld niet aan de bomen, dus moeten we misschien toch wat meer sparen. Om te kunnen sparen, is het vooral belangrijk dat je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Waar geef jij je maandelijkse geld aan uit? Bij veel bankierenapps heb je tegenwoordig een spaarpotje, waardoor je op een makkelijke manier kunt sparen. In plaats van dat je gelijk extreme bedragen opzijzet, kan je ervoor kiezen om wekelijks een klein bedrag van je lopende rekening af te schrijven. Zo merk je eigenlijk weinig van een dalend saldo en toch spaar je wat.

7. Stoppen met roken

Is Stoptober mislukt? Geen zorgen! In januari heb je weer een nieuwe kans. Het is nooit te laat om te stoppen. Start met een goede voorbereiding en rijg vooral inzicht in je rookgedrag. Oefen langzaam een beetje. Er zijn verschillende manieren om te stoppen. Op eigen kracht kan je stoppen of met begeleiding. Vaak helpen begeleiding of hulpmiddelen het beste, vooral in combinatie. Je hebt dan net wat meer houvast. Bye bye, cigarettes!

8. Iets nieuws leren

Wil jij graag wat meer uit je comfortzone stappen? Het nieuwe jaar is een mooi moment om iets nieuws te leren. Soms is het juist goed om uit je vertrouwde gewoontes te stappen en iets nieuws te proberen. Misschien ontdek je wel een hele nieuwe passie. Je leert vooral wat over jezelf en het belangrijkste is dat je er plezier in hebt.

9. Meer tijd besteden aan familie en vrienden

We zijn heel erg goed in onze tijd opvullen. Geen gaatjes meer in onze agenda’s. Geen tijd... stress! De één staat veel relaxter in het leven dan de ander. Dit komt door timemanagement. Door beter in staat te zijn om je tijd te managen, ontdek je ineens hoeveel tijd je daadwerkelijk hebt. Zaken die je echt belangrijk vindt, moet je prioriteit geven. Ga dus goed na welke zaken voor jou de prioriteit krijgen. Durf ook soms nee te zeggen tegen dingen. Zoek ook alternatieve momenten, want vaak werken we vanuit een vast patroon. Pak bijvoorbeeld je werk er eens bij in de trein als je toch op weg naar huis bent. Druk zijn is vooral een keuze. Door net wat meer na te denken over deze punten, kan jij jouw familie en vrienden vaak genoeg zien.

via GIPHY