Sinterklaas gedicht maken: tips om een onvergetelijk Sinterklaas gedicht te schrijven

Lifestyle door Elsemieke

Pakjesavond is met recht één van onze favoriete avonden in december. Met je familie of vrienden een avondje doorbrengen om cadeautjes uit te wisselen, lekker eten en veel lachen. De eeuwige struggle elk jaar is alleen wel om een tof Sinterklaas gedicht te maken dat opvalt in je groep. Herken jij dit? Dan hebben we tips voor je waardoor een Sinterklaas gedicht maken je geen stress meer gaat opleveren.

Lees ook: Originele en grappige sinterklaas surprise: 18 x leuke ideeën

Sinterklaas gedicht maken: tips voor Pakjesavond 2022

De geur van de juten zak, véél chocolade kruidnoten én speculaas eten tot je ontploft: Pakjesavond 2022 wordt nu al onvergetelijk. En dan hebben we het nog niets eens over alle leuke cadeaus gehad! Eerder gaven we al tips over handige suprises maken, nu is het tijd voor inspiratie om jouw Sinterklaas gedicht te maken. Heb je geen idee waarmee je dit jaar weer moet knallen en ben je niet zo'n dihter? Zoek niet verder, want met onze tips wordt jouw Pakjesavond 2022 gegarandeerd een succes. Aan je gedicht zal het in ieder geval niet liggen.

Maak een mindmap

Herinner je je nog van school die witte vellen waar je vroeger om een circel moest brainstormen? Dat was niet het leukste klusje, maar het hielp je wel altijd met een beginnetje maken. Een Sinterklaas gedicht maken staat en valt met een goede brainstorm. Pak dus dat vel en ga mindmappen. Schrijf in het midden de naam van de persoon waarvoor je een gedicht moet maken en ga los. Schrijf om de cirkel alles wat in je opkomt als je aan diegene denkt. Niks moet, alles mag. Denk vooral ook aan genånte momenten uit het verleden.

Check de rijmsites

Je hoeft heus geen echte dichter te zijn om je familie of vrienden omver te blazen met een dijk van een gedicht. Hiervoor hebben ze speciale rijmsites de wereld in geholpen. Wat je nodig hebt zijn dus die woorden die jou aan de persoon doen denken waar je een gedicht voor moet maken. Pak je mindmap er dus bij. Daarna check je een rijmsite die jou gaat helpen op die steekwoorden logische rijmwoorden te maken. Vervolgens kun je een zin bouwen met die rijmwoorden. Sinterklaas en Zwarte Piet zullen trots op je zijn. 

Wat wil diegene hebben als cadeau?

Ben je klaar met je mindmap, dan wordt het tijd om een nieuw vel te pakken. Wat wil diegene die jij hebt getrokken hebben? Neem dit mee in het Sinterklaasgedicht! Dus als die persoon schrijft dat hij graag parfum wil, ga jij hier op doorbroeden. Ook kan het helpen om wat kenmerken op te schrijven van het potentiële kadootje. Deze link je vervolgens weer aan je eerste mindmap. Het is een creatief proces, maar je Sinterklaas gedicht maken zal zometeen een stuk makkelijker gaan. 

Tijd om alles samen te voegen

Nu komt het leukste aan een Sinterklaas gedicht maken: alle puzzels in elkaar leggen! Je gaat nu een logisch verhaal maken van je steekwoorden, de typische kenmerken van de persoon én het cadeau. Overdrijven mag en is juist leuk. Slim is om gebruik te maken van een rijmschema. Denk aan een ABAB-schema of een AABB-schema. A rijmt dus op A en B rijmt op B. Wanneer je hebt bedacht welk rijmschema je gebruikt, wordt het al een stuk makkelijker. Een soepel Sinterklaas gedicht maken is niet in één keer gebeurd. Maak daarom eerst kleine rijmpjes.

Bedenk een inleiding, middenstuk en slot

Zo: jij bent al heel ver op weg! Nu wordt het tijd om je gedicht te voorzien van een inleiding, kern en slot. Dat zorgt voor een goede flow in je gedicht. Vergeet vooral niet om af te sluiten met een knaller. En ja: degene die jij hebt getrokken mag je best een beetje voor schut zetten ;-)

Oefenen, oefenen, oefenen

Goed, je bent dus nu al een heel eind met je Sinterklaas gedicht maken. Wanneer je de zinnen hardop uitspreekt hoor je of de zinnen kloppend zijn en natuurlijk ook of ze een beetje grappig klinken. Test je gedicht vooral ook bij mensen die niet van de partij zijn de betreffende Pakjesavond, dan weet je een beetje hoe er op je dichtkunsten gereageerd wordt. Heel veel plezier! 

Lees ook: Sinterklaas spel: de 10 leukste spellen voor pakjesavond