Stuiptrekking als je bijna in slaap valt: Dit betekent het

Lifestyle door Elsemieke

Precies op het moment, dat je bijna in slaap valt, schrik je wakker van een grote stuiptrekking. Of je valt ineens in een diep gat, alsof je bed onder je verdwenen is. Herken je dat? We vroegen aan slaapexpert Sanne van Beter Bed waarom je slaapstuipen hebt en waar ze vandaan komen!

Schokken in je slaap

60 tot 70% van de mensen heeft last van deze ongecontroleerde bewegingen in hun slaap. Een slaapstuip, ook wel hypnagoge schok, komt voor in de fase tussen wakker en slapen. Normaal zijn onze spieren ontspannen als we slapen, zelfs tijdens de meest wilde dromen. Prikkels van buitenaf worden tijdens je slaap genegeerd, maar soms dringt er toch een signaal van buitenaf door. Je hersenen zijn voor die waarnemingen nog wakker terwijl je gedeelte van de hersenen die je spieren aanstuurt al slaapt. Hierdoor denkt het hersengedeelte dat nog wakker is,  dat je valt omdat je spieren al slapen. Met als resultaat; een reflex. Dat wordt ervaren als een vallend gevoel, schrikreflex of elektrische schok.

Stuiptrekkingen: waar komen ze vandaan?

Er circuleren nog diverse theorieën waar de stuiptrekkingen vandaan komen. Wetenschappers zijn het nog niet eens, wat er nu precies in je hersenen gebeurt. De meest gehoorde en acceptable verklaringen staan hieronder op een rijtje.

Hersenen nog wakker

Zoals hierboven al kort genoemd, zijn je spieren dus ontspannen en je hersenen dus niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Je lichaam reageert; door je lichaam aan te spannen zodat je normaalgesproken overeind blijft. Met als resultaat een schok in je ledematen waardoor je wakker schrikt.

Stress

Ook stress kan de oorzaak zijn voor de schokkende bewegingen. Dus heb je het de laatste tijd erg druk gehad? Probeer dan eens wat meer te ontspannen voor je gaat slapen. Wanneer je namelijk stress ervaart komen je hersenen niet snel tot rust en zal je sneller stuiptrekkingen krijgen.

Ontspanning

Sommige mensen zeggen juist dat ontspanning de oorzaak is van de stuiptrekkingen. Wanneer je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam. Klinkt aannemelijk, toch?

Oververmoeidheid

Ben je moe? En vecht je tegen de slaap? Wanneer je vermoeid bent neemt de kans op slaapstuipen toe. Het schokken is een signaal van je lichaam zodat je weet dat je beter voor jezelf moet zorgen. Goed om dus naar je eigen lichaam te luisteren.

Heb je moeite met in slaap vallen? In deze podcast lezen ze het woordeboek voor; Dat is zo slaapverwekkend dat jij gegarandeerd in slaap valt.

Verkeerde lighouding

Als je in een slaaphouding ligt, die voor jou minder comfortabel is, ervaar je meer schokken. Een verkeerd matras, waar je niet comfortabel op ligt beïnvloedt de kans op stuiptrekkingen. Met deze keuzehulp weet je precies welk matras bij jou past. Wanneer je regelmatig schokt in je slaapt, hoef je je dus niet zorgen te maken. Wanneer je een gezond leefritme en een goed bent hebt, zullen die vreemde bewegingen snel afnemen.