Zo spaar je meer geld met de 1 procent regel

Lifestyle door Anne-Fleur

Sparen is niet voor iedereen weggelegd. De een laat zijn geld nou eenmaal sneller op zijn rekening staan, terwijl de ander juist heel makkelijk geld uitgeeft (en waarschijnlijk ook veel vaker grote impulsaankopen doet). Helemaal niet erg natuurlijk, mits je het geld hebt. Zou je toch wat meer willen sparen, maar heb je geen zin in heftige budgetten en héél erg sober leven? We hebben wellicht de oplossing voor je gevonden... Lees gauw verder!

Tip om in één keer veel geld mee te sparen

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar in één keer geld sparen terwijl je er maar heel weinig voor hoeft te doen, kan echt. We introduce: de 1 procent regel. Supermakkelijk, snel én slim. Zo werkt het. 

1 procent regel

Met de 1 procent regel kijk je naar je jaarinkomen. En houd je 1 procent van dit jaar inkomen voor ogen. Ben jij bijvoorbeeld iemand die heel snel geld kwijtraakt aan grote (impuls)aankopen waar je later eigenlijk niets meer mee doet, of spijt van krijgt? Dan is dit dé tip voor jou. We leggen het je uit:

Stel, je verdient 35.000 euro per jaar. Dan is 1 procent van jouw jaarinkomen 350 euro. Wil je een grote aankoop doen die boven de 1 procent (dus boven de 350 euro is), dan moet je met jezelf afspreken dat je er eerst 24 uur over na gaat denken. Je 'mag' dus niet binnen dat etmaal een grote aankoop doen van 351 euro of meer. 

Op je spaarrekening

Voor mensen die dus een beetje te vaak hun geld uitgeven aan grote of dure dingen kan deze regel heel goed helpen, aangezien je vaak na 24 uur alweer vergeten bent dat je de aankoop überhaupt wilde, of je bent er - na lang wikken en wegen - achter gekomen dat je de uitgave misschien toch maar niet moet doen. Daarnaast, kun je het geld wat je niet hebt uitgegeven direct op je spaarrrekening zetten. Waarom? Je wilde het namelijk bijna uitgeven, dus dan kun je het missen toch? Geen excuses en hop, naar de spaarrekening. 

Kleine aankopen

Ben je juist iemand die veel tierlantijntjes koopt en daar megaveel geld aan kwijt is elke keer? Dan kun je ook een 1 procent regel per maand opstellen aan kleine uitgaven. Zo houdt je toch die 1 procent in je hoofd én geef je in ieder geval niet meer uit dan dat. Houd je geld over aan het einde van de maand? Dan zijn er voor jou ook geen excuses en zet je dit ook lekker op je spaarrekening.