Menopauze rond je 20e? Dit is wat je erover moet weten

Lichaam door Zita

De menopauze, oftewel de overgang, zijn de laatste jaren rond je ongesteldheid. Dit is een natuurlijke periode bij vrouwen. Je lichaam maakt dan een hoop verandering mee en brengt soms ook klachten met zich mee. Hoewel veel vrouwen rond hun 50e in de overgang komen, hebben sommigen het tijdens hun 20e al. Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.

*disclaimer: in dit artikel noemen wij vrouwen, maar betrekken hier ook andere personen met een baarmoeder bij.

Wat is de menopauze?

Of je het nu wil of niet, de menopauze is niet te ontwijken en iedere vrouw krijgt dit op een moment in hun leven. Daarom is het belangrijk om hier het nodige over te weten. Op een bepaald punt in ons leven stopt de menstruatie. Je hebt dan geen eitjes meer die bevrucht worden en automatisch dus ook geen eisprong en menstruatie meer. De meeste vrouwen komen in de overgang tussen hun 45e en 55e leeftijd.

Symptomen van de menopauze

Er zijn 48 symptomen die bij de menopauze horen en iedere vrouw krijgt een cocktail uit deze symptomen. Sommige hebben er nauwelijks last van, anderen hebben last van ieder symptoom. Veelvoorkomende symptomen van de menopauze zijn opvliegers, laag energie leven, angstige gevoelens en problemen met slapen. Ai.. Dat klinkt niet al te prettig als je het ons vraagt.

Menopauze rond je 20e

Niet veel mensen praten over de menopauze en wat ze hierbij voelen. Dat is zonde, want juist door erover te praten verlicht dit misschien de stress die je erbij ervaart. Daarom lcihten wij graag meer toe over dit onderwerp. Zeker wanneer je rond je 20e in de overgang zit, kan dit lastig zijn. Het is belangrijk dat (jonge) vrouwen die in de overgang zitten, gehoord worden. We’re here for you.

Wanneer je een vervroegde overgang hebt, betekent dit vaak dat je eierstokken niet meer goed werken. Je krijgt dan geen eisprong meer en dat heeft ook invloed op je (eventuele) kinderwens. Oorzaken van vervroegde overgang kunnen zijn dat je bestraling of chemotherapie hebt gehad, dat je endometriose hebt, dat je eierstok(ken) zijn verwijderd of dat het veel in de familie voorkomt.

Verschijnselen vervroegde overgang

Er zijn een aantal verschijnselen waaraan je merkt dat je vervroegt in de overgang zit. De meeste verschijnselen lijken op de normale overgang. Omdat je nog jong bent, denk je alleen niet aan de overgang. Verschijnselen die kunnen wijzen op een vervroegde overgang:

  • Je bent gestopt met hormonale anticonceptie en de menstruatie komt niet terug (en je bent niet zwanger).
  • Je menstruatie stopt plotseling (terwijl je geen hormonale anticonceptie gebruikt).
  • Je merkt typische overgangsverschijnselen op (zoals opvliegers, stemmingswisselingen en droge huid).

Wanneer je vermoedt dat je vervroegt in de overgang zit, breng dan zeker een bezoekje aan de huisarts. De arts stelt dan de juiste diagnose. De arts stelt hiervoor een aantal criteria. Zo moet je jonger dan 40 jaar zijn, is je menstruatie minstens 4 maanden uitgebleven en is het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH waarde) te hoog.