5 dagelijkse gewoontes die goed zijn voor je mental health

Psyche & spiritualiteit door Zita

Ieder mens heeft goede en slechte gewoontes. De één is slechter dan de ander. Het logisch dat elke dag ongezond eten, roken of alcohol drinken niet goed voor je is. Ook je telefoon oppakken zodra je wakker wordt is geen goede gewoonte, vooral voor je mental health. Hierom is het goed om sommige slechte gewoontes af te leren en goede gewoontes voor je mentale gezondheid aan te leren. Welke gewoontes dat zijn, lichten we voor je toe.

Lichamelijke en mentale gezondheid

Niet alleen je lichamelijke gezondheid heeft voldoende aandacht nodig, ook je mentale gezondheid. Waar je voor je lichaam gezond eet, beweegt en voldoende slaapt, zijn zulke dingen ook belangrijk en goed voor je mentale toestand. Je lichamelijk en mentale gezondheid zijn dan ook aan elkaar gekoppeld. Wanneer je je fysiek niet lekker voelt, voel je je mentaal ook minder sterk.

1.    Slaap voldoende

Deze gewoonte klinkt vrij vanzelfsprekend, we know. Toch onderschatten veel mensen het belang van voldoende slaap. Als je genoeg slaapt, krijgen je hersenen de kans om te reinigen en emoties en gebeurtenissen van die dag te verwerken. Als je niet voldoende slaapt, raak je ook sneller overprikkeld en geïrriteerd en resulteert dit ook in weinig motivatie en concentratie. Kortom, slapen = key.

2.    Eet een ontbijt

Ja, het is echt zo. Ontbijten is belangrijk. Als je begint met wat voedsel in je maag, presteer je door de dag heen een stuk beter dan wanneer je dat niet zou doen. Ontbijten zorgt er daarnaast voor dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Dus eet je brekkie, al is het maar een banaan of een bakje kwark.

3.    Leg je telefoon vaker weg

Jup, dat ding zit ongeveer aan onze hand vastgekluisterd. Je telefoon werkt verslavend en zoals bijna iedere andere verslaving is dat niet gezond. Onbewust krijg je van je telefoon en sociale media stress, slaapproblemen en soms zelfs sombere gevoelens. Je staat namelijk constant ‘aan’ en ziet de zogenaamde perfecte levens van anderen voorbijkomen. Het is daarom goed om af en toe afstand te nemen van je smartphone. Begin en eindig bijvoorbeeld je dag niet direct met het checken van je Instagram feed. Dat zorgt voor een stuk meer rust in je hoofd.

smartphone mental health

4.     Neem voldoende rust

In een wereld waar iedereen van hot naar her rent en druk is, is het soms moeilijk om voor jezelf te kiezen en rust te nemen. Toch is dit een gewoonte die erg belangrijk is. Las een pauze in op jouw dag als dagelijkse gewoonte, al is het maar een half uurtje. Ga wandelen, lees een boek, schrijf je gedachten op of doe iets anders wat jou rust geeft. Deze dagelijkse gewoonte is heel belangrijk voor je mental health, dus onderschat hem niet.

5.    Beweeg een half uur

Niet iedereen onder ons is een echte sporter, maar je hoeft geen sporter te zijn om voldoende te bewegen. Voor je mental health is het namelijk belangrijk om voldoende te bewegen, het liefst mininmaal een half uur per dag. We begrijpen dat het in een drukke agenda soms moeilijk is dit voor elkaar te krijgen, maar het zit hem al in de kleine dingen. Pak de fiets in plaats van de bus, ga lopend naar de supermarkt in plaats van de scooter, pak de trap in plaats van de lift. Je mental health zal je dankbaar zijn.