Say what? Mensen met blauwe ogen kunnen beter tegen alcohol

Vrije tijd door Jennifer

Tijdens een feestje of borrel is er altijd wel iemand die al meteen dronken op de bank ligt. Ondertussen drinkt een ander zonder moeite vier wijntjes. Hoe dan? Nou, dat komt mogelijk door de oogkleur. Ja, mensen met blauwe ogen blijken de lucky ones, die niet snel wakker worden met een kater.

Lees ook: Van alcohol ga je daadwerkelijk beter dansen!

Blauwe ogen? Betere alcoholtolerantie

Helaas is het leven af en toe oneerlijk, in ieder geval op dit moment voor alle mensen met donkerkleurige ogen. Uit een onderzoek van de Georgia State University blijkt namelijk dat mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen. Wát? Het is geen klinkklare onzin. De onderzoekers zeggen dat het ligt aan de hoeveelheid melanine in je lijf.

Mensen met donkerkleurige ogen hebben veel melanine. Dit is namelijk het pigment dat de ogen donker kleurt. En deze melanine maakt je vervolgens dus gevoeliger voor de effecten van alcohol.

Minder melanine, meer alcohol

Wel is het zo dat mensen met lichte ogen blijkbaar ook vaker alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Vernont. Iemand met een lichte oogkleur heeft volgens de onderzoekers een hoger risico op alcoholisme. Een alcoholist drinkt meer dan zeven glazen per week (vrouwen) of veertien glazen per week (mannen).

Gewend aan alcohol

Als we de uitkomst van het onderzoek mogen geloven, zijn mensen met blauwe ogen (of andere lichtgekleurde ogen) dus meer gewend aan alcohol. Dit verklaart dan mogelijk wel waarom zij ook alcoholtoleranter zijn. Hoe vaker je een drankje drinkt, hoe minder snel je de effecten voelt. Het verschilt overigens wel per persoon, hoe snel iemand gewend raakt aan alcohol. Al kun je dus zeker wennen aan alcohol. Nou, cheers! (Of niet.)

Lees ook: Waarom je zo raar gaat dromen door alcohol