Droge handen: wat doe je eraan?

Sport & gezondheid door Juliët

Droge handen hebben is vervelend. Het ziet er naar uit en kan op den duur erg pijnlijk zijn. Je hebt het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen. Laten we die droge huid eens goed aanpakken.

Hoe herken je droge handen?

Vooral in de wintermaanden hebben we veel last van huidirritaties. Droge handen hebben staat bij veel mensen op nummer 1. Water, zeep, wind en kou zijn met name de boosdoeners.

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen dat je droge handen hebt. De meest voorkomende zijn:

 • Jeuk aan de handen
 • Een pijnlijke of ruwe huid
 • Roodheid
 • Wondjes op de handen (scheurtjes)
 • Kloven en velletjes bij de nagelriemen
 • Bloedingen
 • Schilfering

Oorzaak van droge handen

Om deze irritatie aan te pakken, is het handig om te weten wat precies de oorzaak is. Wij gaan het je vertellen. Er is sprake van vochttekort. Bij een normale huid wordt de verdamping van vocht gereguleerd door de hoeveelheid talg en vet. Dit huidvet zorgt voor een beschermende laag. Er kan veel vocht verdampen, wanneer de beschermlaag is aangetast.

Welke factoren tasten onze handen aan?

Tijdens en na de pandemie zijn we steeds vaker onze handen gaan wassen. Hoe schoner hoe beter. Toch heeft het wassen een keerzijde. Bij het regelmatig wassen met zeep, was je de beschermende laag van de handen.

Verkeerde producten
Kies voor producten die zacht zijn voor je huid. Veel verzorgingsproducten bevatten namelijk stoffen als parabenen en aluminium die de huid laten uitdrogen.

Het weer:
Nu de dagen weer kouder worden, krijgen we weer sneller te maken met een droge huid. Het veranderde klimaat en de koude en droge lucht, zorgen ervoor dat handen sneller uitdrogen. Een lage luchtvochtigheid trekt veel vocht uit onze handen.

Stress:
Stress kan ook een invloed zijn. Wanneer je last hebt van eczeem in combinatie met stress, kunnen de handen extra uitdrogen.

Medische redenen:
Sommige aandoeningen spelen ook een grote rol.  Mensen met diabetes kunnen last hebben van een slechte bloedcirculatie van de handen. Hierdoor drogen ze sneller uit. Psoriasis en eczeem zorgen voor een ontstekingsreactie van de huid. Denk hierbij aan uitdroging, vervellen en scheurtjes.

Behandelen maar!

Het is belangrijk om je handen altijd te beschermen. Voorkom dat je zo veel mogelijk in aanraking komt met verschillende schoonmaakmiddelen. Draag latex handschoenen als je met producten in aanraking komt. Met de volgende oplossingen overleven jouw handen de winter wel!

 1. Wanneer je je handen gaat wassen, maak dan gebruik van lauw water en een neutrale zeep die je handen niet ontvet.
 2. Bij het handen drogen is het verstandig om luchtdrogers te vermijden. Dep je handen droog met een schone doek.
 3. Een herstellende crème is handig wanneer je last hebt van kloven en scheuren op de handen. Dit helpt bij het genezingsproces.
 4. Weg met die dode huidcellen. Bij scrubben worden de handen weer lekker zacht. Dit is alleen handig als je geen wondjes hebt, want anders maak je de huid alleen maar meer kapot. Ook is het handig om na de tijd een hydraterende crème te gebruiken.
 5. Smeer je handen voor het slapen gaan in met een hydraterende crème. Smeer maar extra dik. Je kan zelfs latex handschoenen gebruiken om de crème beter in je huid te laten trekken.
 6. Een hydraterende crème is sowieso handig om regelmatig je handig mee in te smeren. Het zorgt er namelijk voor dat het vochtgehalte in de huid weer op pijl komt.
 7. Een massage. Niet zomaar eentje. Masseer die nagelriemen maar eventjes wanneer je een crème aanbrengt. Je bloedsomloop kan zo verbeterd worden en de huid kan sneller herstellen.
 8. In de wintermaanden kan de lucht erg droog worden. Verbeter daarom de luchtvochtigheid in je eigen woning.
 9. Misschien niet iets wat je altijd bij je hebt, maar handschoenen zijn handig om aan te hebben. Niet alleen buiten bij koude wind, maar ook vooral bij beroepen waarbij de handen vaak in contact komen met water. Hierbij gaat het wel om verschillende soorten handschoenen.
 10. Wanneer je last hebt van psoriasis of eczeem is het verstandig om medicatie te gebruiken. Crèmes kunnen de huid verzachten. Vaak worden crèmes met hydrocortison voorgeschreven. Ga naar je huisarts of dermatoloog voor advies.

Treat yourself (and your hands)

De producten van La Roche Posay zijn speciaal ontwikkeld voor droge handen. Ze bevatten hydraterende en herstellende bestanddelen die de beschermlaag herstellen. Het merk heeft verschillende varianten, waaronder Lipikar Xerand en Cicaplast. Deze crèmes versnellen het herstel van een gebarsten en geïrriteerde huid.

droge handen la roche posay

 

la roche posay cicaplast