Met budget op vakantie? Dit zijn de leukste gratis dingen in Europese steden

Reizen door Jennifer

Een vakantie is heel leuk, maar het kost vaak ook veel geld. Je wilt toch alles uit je vakantie halen, hè? Alleen heeft niet iedereen een even groot budget. Heb jij maar een klein budget tijdens de vakantie? Lucky you, want er zijn ook genoeg leuke, gratis bezienswaardigheden!

Lees ook: Dit type vakantieganger ben jij volgens je sterrenbeeld

Gratis in Parijs: Musée des Archives Nationales

Iedereen kent natuurlijk het prachtige Paleis van Versailles. Wist je dat er een soortgelijk museum in Parijs bestaat, waar je gewoon gratis naar binnen mag? Nou, nu wel! Als je houdt van klassieke gebouwen en mooie details, dan moet je naar Musée des Archives Nationales. Het museum zit in Hôtel de Soubise en gaat vooral over de geschiedenis en veranderingen in de Franse samenleving. Al kun je dus ondertussen ook genieten van het prachtige interieur en alles voor nop!

@myparisiandiary worth a visit 🫶🏼💞 #whattovisitinparis #thingstodoinparis #museumsinparis ♬ This is heaven - Nightshade

Gratis in Parijs: Sacré-Coeur basiliek

Ook kun je de famous Sacré-Coeur basiliek in Parijs gratis bezoeken. In ieder geval wanneer je alleen de basiliek wilt bekijken. Een beklimming in de koepel en een tour kosten wel geld. Al is de basiliek op zichzelf mooi genoeg met z'n gouden mozaïeken en de hoge glas-in-loodramen.

Gratis in Londen: Sky Garden

De totale kosten van een stedentripje naar Londen kunnen hoog oplopen. Londen is niet de meest goedkope stad van Europa. Al hebben ze gelukkig genoeg leuke, gratis bezienswaardigheden in Londen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sky Garden? Dit is de hoogste, openbare tuin van Londen. Plant moms en -dads kunnen hier hun hart ophalen en daarnaast genieten van het uitzicht over de stad.

@dashakofman panoramic views in a rooftop garden, can’t get better! #skygardenlondon #skygardenslondon #londonviews #londonview #londonfreethingstodo #walkingaroundlondon #londontravelguide #londontraveldiaries #londontravel #londonlife #londonrecommendations #digitalnomad #secretspotslondon #traveltips #travelbucketlist ♬ Young Folks - Shindig Society

Gratis in Londen: British Museum

Vervolgens ga je naar het populaire British Museum, waar je verdwaalt tussen kunstvoorwerpen van over de hele wereld. Je zou het niet denken, maar dit museum in Londen is écht gratis. Je vindt hier bijvoorbeeld verschillende voorwerpen uit het oude Egypte. Als je van geschiedenis houdt en graag cultuur snuift, wil je hierheen. Al is de buitenkant van het museum ook heel fotogeniek.

Gratis in Berlijn: The Reichstag dome

Ben je dol op indrukwekkende views? Dan moet je naar The Reichstag dome. Dit is eigenlijk een heel politieke plek, want hier zit het parlement van Duitsland. Al kun je hier dus ook naar een dakterras met uitzicht over Berlijn en dat allemaal gratis! Zorg wel dat je je bezoek van tevoren reserveert.

Gratis in Berlijn: Berliner Dom

Een andere mooie, gratis bezienswaardigheid in Berlijn is de Berliner Dom. Deze kerk is wel alleen gratis, wanneer je een dienst bijwoont. Mocht je hier niet veel mee hebben, dan is alleen al de buitenkant indrukwekkend. Mooi genoeg voor nieuwe foto's voor de 'gram.

Gratis in Barcelona: Stadsmusea

Natuurlijk kun je in Barcelona genoeg mooie wandelingen maken over Las Ramblas en verschillende pleinen, zoals Plaça de Catalunya. Al wil je misschien ook wel wat cultuur opsnuiven. Dat kan ook in Barcelona soms gratis en voor niets! Zo zijn er bepaalde stadsmusea (zoals Museu Picasso en MNAC), waar je wekelijks op een middag of avond gratis naar binnen mag. Ook zijn er musea, waarbij dit elke eerste zondag van de maand kan. Check altijd even van tevoren de websites.

Gratis in Barcelona: Parc de la Ciutadella

Wil je meer zien dan het centrum van Barcelona? Ga dan naar Parc de la Ciutadella. Hier kom je lekker tot rust in een soort speeltuin voor alle leeftijden. Je vindt hier bijvoorbeeld een mooie, monumentale waterval en een meer waar je met een bootje kan varen. Ook staat hier de roze Parroquia Castrense de la Ciutadella kerk. Heel Instagrammable!

Lees ook: Goedkoop vliegticket boeken? Met deze tips bespaar je het meeste geld