Mediteren niet voor jou weggelegd? Zo kun je het jezelf leren

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Mediteren, het klinkt als een ideale manier om je hoofd leeg te maken. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om je gedachten even te sussen en stil te zitten. Hoe heerlijk het ook klinkt, het uitvoeren blijkt lastig. Denk jij dat mediteren niet voor jou is weggelegd? Dan is dit hoe jij het jezelf alsnog kan leren.

Lees ook: Druk leven? Deze apps helpen om weer helemaal zen te worden

Verwijder afleidingen

Als jij vooral moeite hebt met je concentreren tijdens een meditatie, is het weghalen van alle afleidingen een goede eerste stap. Kies een rustige ruimte uit waarin jij jezelf helemaal af kunt sluiten. Haal alle electronica uit het zicht en zet alles op stil zodat je niet afgeleid wordt door pingeltjes van je e-mail of Whatsapp. Ga daarnaast voor een ruimte zonder drukke inrichting. Soms is zelfs die ene pen op je bureau een afleiding en dat moet je zien te voorkomen. Wanneer je na een tijdje merkt dat je minder snel afgeleid raakt, kun je jezelf verplaatsen naar andere plekken. Maar om te beginnen is zo min mogelijk afleiding cruciaal.

Maak het jezelf comfortabel

Aangezien je tijdens een meditatie voor een bepaalde periode in dezelfde houding zit, is het belangrijk dat je comfortabel bent. Dit begint bij je outfit. Kies voor kleding die niet te strak zit of in je huid snijdt. Ga voor lekker losse kleding waarin jij bijvoorbeeld ook in zou kunnen slapen. Vervolgens kijk je naar de ondergrond waarop je mediteert. Mediteer op een zacht matje of kussen waarop je stabiel zit. Tot slot kies je een fijne houding. Je kunt zowel zittend als liggend mediteren. Ben jij niet zo lenig? Ga dan vooral niet proberen om jezelf in posities te dwingen die je eigenlijk niet lukken. En mocht jij graag liggend willen mediteren, pas dan wel op dat je niet in slaap valt!

Focus op je ademhaling

Oké, je zit in een rustige ruimte en in een comfortabele houding. Nu begint het echte werk. Sluit je ogen en haal normaal adem. Probeer niet gelijk te veel nadruk te leggen op je ademhaling, dit leidt te veel af. Let in plaats daarvan op de manier waarop je lichaam meebeweegt terwijl je ademhaalt. Je voelt bijvoorbeeld je borst naar voren gaan, en weer terug. Leg de focus op je ademhaling zonder te veel te letten op het tempo of de intensiteit ervan. En wanneer je gedachten afdwalen, herhaal dan in je hoofd: adem in, adem uit.

Begin met korte meditaties

Mediteren klinkt voor sommigen vrij intimiderend. Sommige mensen kunnen wel uren zitten, maar voor een beginner is dit natuurlijk gekkenwerk. Begin met korte meditaties van een paar minuutjes en herhaal dit totdat je hieraan gewend bent geraakt. Zet een timer voor jezelf en maak deze steeds een beetje langer. Werk naar een lengte toe waar jij tevreden mee bent. Dit hoeven geen hele lange sessies te zijn, het gaat namelijk om wat jij uit de meditatie haalt. Het is geen wedstrijd of een record om te verbreken!

Lees ook: 4 x mythes over stress die je niet meer moet geloven