Tayla (24) kan niet lachen door aandoening: “Ik kreeg het gevoel dat ik geen vertrouwen in mezelf kon of mocht hebben”

Lichaam door Jennifer

Een lach zegt vaak meer dan duizend woorden. Met één lach kun je bijvoorbeeld al iemands hart sneller laten kloppen. Alleen wat als je niet kan lachen? En dan bedoelen we echt helemaal niet. De 24-jarige Tayla kan door een aandoening aan haar hersenen niet lachen. Dit leverde een hoop gepest en negatieve comments op, maar hier staat ze inmiddels ver boven.

Lees ook: 5 x celebs met de huidaandoening psoriasis

Moebius syndroom

De Nieuw-Zeelandse Tayla werd gediagnosticeerd met het Moebius syndroom, toen ze acht maanden was. Dit houdt in dat ze haar ogen niet van links naar rechts kan bewegen, haar wenkbrauwen niet kan optrekken en niet kan (glim)lachen. Hierdoor ziet ze er heel anders uit dan de gemiddelde mens. Ze werd dan ook haar hele kindertijd gepest, alleen doordat ze er ‘anders’ uitziet.

Geen vertrouwen in mezelf

Nu als twintiger heeft ze haar zelfvertrouwen weer teruggevonden. Het duurde even, maar inmiddels weet ze wie ze is en wat ze wél kan. Aan de Daily Star vertelt ze: “Ik heb zeker niet altijd vertrouwen in mezelf gehad.” Vooral het gepest tijdens haar jeugd hakte erin: “Ik kreeg het gevoel dat ik geen vertrouwen in mezelf kon of mocht hebben.” Gedurende haar journey naar zelfvertrouwen ontdekte ze weer “dat zij de enige is, die is zoals zij”. Ze zegt daarover: “Niemand anders kan mij zijn en ik kan niemand anders zijn. Daar zit zoveel moois in.” Door deze gedachte werd het makkelijker om vertrouwen in zichzelf te krijgen.

Tijdens het hele proces van self-healing realiseerde ze zich ook, dat ze eigenlijk gewoon een lach heeft. Ze showt weliswaar geen zelfde soort lach als de gemiddelde mens, maar van binnen kan ze óók lachen.

Influencer en model

Tegenwoordig is Tayla influencer, Paralympische speler en model. Online noemt ze zichzelf ‘het meisje dat niet kan lachen’. Op internet zeggen mensen vaak dat ze eens moet lachen. Ze vertelt: “Als mensen mij zeggen dat ik moet lachen, dan lach ik gewoon.” Ze kan inmiddels wel lachen om de negativiteit en dolt regelmatig met de mensen, die zo reageren op haar video’s. “Ik maak graag reply video’s op TikTok over hen, door bijvoorbeeld een stom dansje te doen of whatever.” You go, girl!

Lees ook: Tasha (20) is geboren zonder vagina en baarmoeder: 'Ben ik wel echt een vrouw?'