Coosje Smid openhartig over abortus op 16-jarige leeftijd: "we spraken er niet over"

Celebs door Elsemieke

Coosje Smid werd onlangs voor het eerst moeder. Op Instagram vertelt de dochter van operazanger Ernst Daniël Smid openhartig over de abortus die ze op haar zestiende heeft moeten ondergaan. 

De 32-jarige zangeres en dochter van operazanger Ernst Daniël Smid is onlangs moeder geworden van zoontje Zonne. En op Instagram post ze een bijzondere foto van de bevalling met een doeltreffende boodschap over haar abortus die ze als tiener moest ondergaan. "Toen ik op mijn zestiende onverwachts zwanger bleek te zijn van mijn eerste vriendje, was er maar één optie. Mijn moeder regelde samen met de huisarts een abortus in het ziekenhuis. Het ging heel snel, het ging compleet aan mij voorbij. Maar toen ik op de uitslaapkamer lag met vreselijke buikpijn, heb ik me nog nooit zo eenzaam gevoeld. Wou ik dit wel? Was dit wel de juiste optie?"

Snel en onverwacht

Coosje Smid vervolgt haar bericht met de mededeling dat de abortus thuis in de doofpot werd gestopt. Ze spraken er nooit meer over. "Toen ik thuis kwam, had mijn moeder mijn lievelingseten gemaakt en dat was dat." Tien jaar later moest Coosje weer naar hetzelfde ziekenhuis, vanwege haar buikpijn. Ze bleek endometriose te hebben. "Dit keer waren er tijdens een operatie meerdere cystes, waaronder een zo groot als een tennisbal, uit mijn eierstok gehaald. Endometriose. Zwanger worden zou heel lastig worden, deelde de arts me mede." Op 1 augustus 2022, weer 8 jaar later, beviel ze van een kerngezonde zoon. "Ontstaan uit liefde kort nadat ik zo vreselijk verliefd op zijn papa was geworden. Het kwam snel en onverwacht, maar zo welkom."

 

Coosje Smid vernoemt baby naar zieke Ernst Daniël

"Op 1 augustus om 22.24 uur is Zonne Thomas Daniël geboren. Ons stralend middelpunt. Vernoemd naar zichzelf, zijn papa en zijn opa", schreef Coosje bij een foto van de baby. Ernst Daniël Smid lijdt sinds 2017 aan de ziekte van Parkinson, een ongeneeslijke ziekte waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. De operazanger maakte in 2019 bekend aan de ziekte te lijden. Zonne is het zesde kleinkind van Ernst Daniël. Vorige maand onderging Ernst een hersenoperatie, die zijn motoriek zou moeten verbeteren. 

Coosje Daniël Smid

Coosje is de dochter van Ernst Daniël Smid en ballerina Rosemarie Giesen van der Sluis, die in 2012 overleed aan alvleesklierkanker. De zanger had uit een eerdere relatie al twee kinderen. In 2014 werd Coosje bekend door haar deelname aan The voice of Holland. Op 1 februari schreef ze op Instagram: "Nooit geweten dat ik met loslaten zoveel leven terug ging krijgen.Ik voel me bijzonder trots jullie te vertellen dat ik deze zomer voor het eerst mama zal worden." Niet lang daarna deelde ze op Instagram een bericht over de opmerkingen die ze sinds haar zwangerschap krijgt: "Hoe ver ben je? is de meest gestelde vraag. Om vervolgens iets in trant van ‘Zo, je moet nog even, je bent al behoorlijk dik’ te zeggen."