Goed om te weten: dit is jouw apology language

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Wanneer je ruzie hebt gehad met iemand, komt er hoogstwaarschijnlijk een moment waarop één van jullie zijn of haar excuses aanbiedt. De manier waarop iemand sorry zegt, verschilt per persoon. Dit geldt ook voor de manier waarop je graag excuses ontvangt. Denk aan je love language, maar dan voor excuses aanbieden. Je apology language dus! Dit zijn de verschillende apology languages en wat ze betekenen.

Lees ook: Er zijn 5 love languages: wat is die van jou?

Volgens psycholoog Jennifer Thomas en love language-expert Gary Chapman zijn er vijf verschillende soorten apology languages.

Verantwoordelijkheid nemen

Als jij excuses maakt door je verantwoordelijkheid te accepteren, dan geef jij je fouten toe. Deze manier van excuses aanbieden kost veel moed, aangezien jij jezelf erg kwetsbaar opstelt. Dit is jouw apology language als je graag wil dat mensen aangeven wat ze fout hebben gedaan en daarbij ook de pijn voelen die ze jou hebben laten voelen, en als excuses met woorden voor jou niet voldoende is.

Spijt betuigen

Sorry zeggen, sommigen zeggen het ontzettend makkelijk en daardoor soms iets te vaak, terwijl anderen het woord met veel moeite amper moeten uitspreken. Het is een simpele manier om aan te geven dat je weet dat je iets verkeerd hebt gedaan en dat het je spijt. Deze erkenning betekent veel voor jou als dit jouw apology language is. Daarmee bevestigt iemand jouw gevoel en daar hecht jij waarde aan. Als iemand snel tussen neus en lippen door sorry zegt, is dat voor jou niet genoeg. Jij wil dat de excuses oprecht en gemeend zijn.

Restitutie doen

Wanneer sorry zeggen niet genoeg is, is restitutie doen misschien jouw apology language. Jij wil dat iemand zijn best doet om het probleem op te lossen. Wanneer ze iets kapot gemaakt hebben, moeten ze het vervangen. En als ze je hebben gekwetst moeten ze jouw vertrouwen terugwinnen. Dit is ook jouw apology language als je hebt belangrijk vindt als de persoon die fout zit, actief actie onderneemt. Zij moeten naar jou toekomen om het op te lossen. 

via GIPHY

Vragen om vergiffenis 

Wanneer je iemand om vergeving vraagt, geef je de macht in de situatie aan de andere partij. Je geeft hen de keuze of ze je willen vergeven en dringt je excuses dan ook niet op. De andere partij krijgt de tijd om na te denken over de situatie. Dit is jouw apology language wanneer jij niet direct terug kan gaan naar normaal nadat iemand jou pijn heeft gedaan. Daarnaast vind je het fijn om te weten of een persoon jou de tijd wil geven die jij nodig hebt om iemand te kunnen vergeven.

Oprecht berouw tonen

Wanneer zekerheid voor jou erg belangrijk is, is deze verontschuldigingstaal misschien wel die van jou. Wanneer iemand jou heeft gekwetst, moet jij een oprechte verandering zien bij die persoon voordat jij ze daadwerkelijk kan vergeven. Je hebt zekerheid nodig dat ze dit niet opnieuw zullen doen. Woorden zijn dus niet genoeg, jij moet actie en bewijs zien van iemands persoonlijke ontwikkeling.

Lees ook: 10 redenen om je toxic vriendschap nu te beëindigen