De beste smoesjes om een date te cancelen

Single & daten door Anniek
Ugh. Eigenlijk heb je vanavond een date, maar je hebt to-taal geen zin om een hele avond net te doen alsof je het naar je zin hebt. Ben je op zoek naar een goede manier om je date te cancelen? Wij geven je de tien beste smoesjes!
 
"Ik ben ziek. Kuch kuch."
Ah, wat een klassieker. Doe net alsof je een migraineaanval hebt of gooi het op een voedselvergiftiging. Gelooft hij dat niet? Probeer dan een spastische spier, diarreeaanval of gekneusde voet. Vermijd dingen als 'ik heb mijn been gebroken', want dat wordt wel heel lastig uitleggen als je hem een paar dagen later ziet.


 
"Sorry, maar mijn huisdier is gestorven."
Dit werkt natuurlijk alleen als hij niet ooit nog bij jou thuis zal komen, want probeer dan maar eens uit te leggen waarom Fifi vredig op de bank ligt te ronken. Als je bang bent dat je iets over je geliefde poedel afroept, kun je het ook altijd nog gooien op een dierengriepje. "Ja, hij schijt echt álles onder. Ik kan echt niet weg nu."
 
"Vriendin X heeft een enorme crisis."
En jij bent uiteraard de enige die haar daarbij kan helpen. Stel je voor dat ze één van haar andere tien vriendinnen zou bellen. Nee hoor, jij bent hier de absolute redder in nood. Dat je date daarvoor moet sneuvelen is triest, maar noodzakelijk. Mates before dates.
 
"Ik ben mijn stem kwijt."
Dit kun je niet over de telefoon doen (dûh), dus stuur hem een appje. Voeg er een zielige emoji aan toe en de belofte dat je hem later nog belt voor een andere afspraak. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, maar hé: wat niet weet, wat niet deert.
 
"Ik moet overwerken."
Eigenlijk lig jij al vanaf vier uur op de bank naar Netflix-films te kijken met je hand in een bak chips, maar dat hoeft hij niet te weten. Je hebt gewoon echt geen zin om er nu nog uit te gaan, dus dit is een mooi excuus. Zet wel even het geluid van je televisie uit als je hem belt, want het is ook zo lullig als je halverwege je smoes wordt onderbroken door Ryan Goslings beroemde quote: "If you're a bird, I'm a bird."


 
"Mijn moeder heeft dringend hulp nodig."
Ze snapt niet hoe haar computer werkt, Snowie is in de wasmachine gekropen en meegewassen of ze kan niet bij iets dat op de bovenste plank ligt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je moeder kan je hulp wel ergens bij gebruiken. De ideale smoes om niet op date te gaan met Henk.
 
"Mijn auto start niet. Ik kan niet komen."
En heel toevallig zijn je fietsbanden ook lek en rijdt de bus niet. Goh, wat vervelend allemaal, maar het gaat dus echt niet lukken. 
 
"Ik ben ongesteld."
En je vergaat echt van de pijn. Jezus, je bent zelfs nog nooit zo heftig ongesteld geweest. Oh, hij hoeft geen details te horen? Nou, dan niet hoor. Dan gaat hij maar in z'n eentje glow-in-the-dark bowlen. 
 
"Er is iets mis in mijn huis."
De waterleiding is gesprongen en nou vliegt er nog een steen door het raam heen ook. Jemig, het universum heeft het wel op jou voorzien vandaag hè? Helaas kun je hierdoor niet met Pietje naar de film. Heel jammer ja, echt waar. Misschien een andere keer?
 

 
"Ik heb geen zin."
Uiteraard kun je ook gewoon de waarheid vertellen; dat je echt geen zin hebt om met hem op date te gaan, dat je dronken was toen je accepteerde of dat je eigenlijk stapel bent op iemand anders. Hoewel dat voor veel vrouwen net iets te direct is, is het vaak wel het handigst om te zeggen. Zo voorkom je dat je je op een later moment in zestig bochten moet wringen om onder een andere date uit te komen. 
 
Welke smoes gebruik jij als je een date wilt afzeggen?