Wat is endometriose? De symptomen, oorzaken + gevolgen

Lichaam door Zora

Endometriose is een ziekte die vaak voor komt en die gelukkig steeds beter en vaker wordt gediagnosticeerd. Veel vrouwen hebben abnormaal veel pijn tijdens de menstruatie wanneer ze last hebben van deze chronische ziekte, maar er zijn ook andere symptomen en klachten die erbij kunnen komen kijken. Wij leggen aan je uit wat endometriose inhoudt, hoe jij het kan herkennen en wat de eventuele gevolgen zijn.

 

 

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte dat gepaard gaat met ernstige pijn tijdens menstruatie, seksuele gemeenschap, poepen en plassen, chronische bekkenpijn, een opgeblazen gevoel in de buik, misselijkheid, vermoeidheid en soms depressie, angst en onvruchtbaarheid.

Bij endometriose is er sprake van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte. Het slijm kan zich bevinden in de buikholte, eierstokken, in de darmwand, tussen de baarmoeder en de blaas, tussen de baarmoeder en de endeldarm en diep in de wand van de baarmoeder zelf (adenomyose). Het baarmoederslijmvlies komt naar buiten in combinatie met bloed en dat kennen we als de menstruatie. Bij endometriose blijft het slijm dus binnen in je lichaam waardoor ontstekingen, verklevingen en chocoladecysten kunnen ontstaan. Chocoladecysten zijn holtes in de eierstokken die gevuld zijn met (oud)bloed.

Wat is de oorzaak van endometriose?

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Het is mogelijk een auto-immuunziekte omdat er wordt gedacht dat het te maken heeft met een probleem in de afweer. Ook wordt er gedacht dat het een erfelijke ziekte is.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Je kunt endometriose herkennen als jij last hebt van:

- een pijnlijke menstruatie

- pijn tijdens het plassen

- pijn tijdens het poepen

- pijn tijdens de seks

- buikpijn

- obstipatie

- bloed tijdens het plassen

- bloed en/of slijm tijdens het poepen

Niet iedereen ervaart dezelfde klachten en sommige vrouwen hebben zelfs nergens last van. Ook kan het zijn dat je tijdens of net voor je menstruatie meer last hebt. Na de overgang stoppen meestal de klachten omdat de stukjes stoppen met groeien en omdat er geen slijmvlies meer wordt aangemaakt of afgestoot.

Wat zijn de gevolgen van endometriose?

Een van de gevolgen van endometriose is moeite hebben met zwanger worden of zelfs helemaal onvruchtbaar worden. Het ligt er aan hoe erg en hoe uitgebreid de endometriose is. Bij ernstige endometriose is de kans kleiner om zwanger te raken zonder medische interventie.

Wanneer endometriose plaatsvindt in de eierstok, dan gaat deze bloeden of scheuren en moet er geopereerd worden om het bloed te stoppen of om de cyste te verwijderen. Dit komt niet vaak voor gelukkig!