5 dingen die je nog niet wist over een SOA

Intiem door Sandra E

SOA´s, seksueel overdraagbare aandoeningen, is een onderwerp waar je niet makkelijk over praat en soms als een taboe wordt gezien. Misschien is de kans groot dat je er niet zoveel over weet. In dit artikel vertellen wij je 5 dingen die je nog niet wist over een SOA.

Lees ook: Hoe moet je pijpen

1. Een SOA krijgen door orale seks

Je kunt een SOA ook krijgen door orale seks. Bij orale, onbeschermde seks is de kans op een SOA aanwezig. Bescherm jezelf met een beflapje of een condoom. Deze twee beschermingsmiddelen zorgen ervoor dat er geen direct contact is met slijmvliezen. 

2. Een SOA hebben zonder symptomen?

Dat kan! Je kunt besmet zijn met een SOA zonder symptomen te hebben. Je verspreidt het virus dus ook nog eens onwetend. 

3. Een SOA oplopen via een speeltje

Ook via seksspeeltjes van een ander kun je een SOA oplopen. Maak seksspeeltjes voor gebruik dus altijd goed schoon!

4. SOA overdragen via handdoeken en beddengoed

Ondanks dat de meeste SOA’s alleen overdraagbaar zijn door onbeschermde seks, zijn er een aantal uitzonderingen, schaamluis en schurft, kunnen via besmette stoffen, zoals een handdoek of het beddengoed, overgedragen worden. Gebruik dus nooit zomaar een handdoek van iemand die je niet (goed) kent. En kruip niet zomaar in een, voor jouw, vreemd bed.

5. SOA via bloed

Je kunt een SOA oplopen via bloed. Jouw bloed komt in aanraking met besmet bloed. Je kunt hierdoor Hepatitis B, Hepatitis C of HIV oplopen. Denk aan een naald die besmet is bij het zetten van een tatoeage of piercing. Loop dus ook niet zomaar een willekeurige tattooshop binnen als je een tattoo of piercing wilt laten zetten. De professionals zorgen er altijd voor dat het materiaal schoon is!

Heb je klachten of heb je onveilige seks gehad met een onbekende? Maak altijd een afspraak bij de huisarts voor een SOA test. 

Lees ook: Bloeden na de seks? Wij geven je 10 mogelijke oorzaken