Droog en beschadigd haar, wat moet je doen?

Haar door Sandra E

Oh no, beschadigd haar. Al een tijdje loop je rond met een bos stro. Je haren breken sneller af na een borstelbeurt en na een verfbehandeling is het haar eigenlijk ook niets meer waard. Troost je, je bent gelukkig niet de enige en veel mensen hebben last van droog en beschadigd haar. Gelukkig is er nog wat van te maken!

droog haar

Lees ook: 10 simpele manieren om het breken van jouw haren te voorkomen

Hoe ontstaat beschadigd haar?

Droog en beschadigd haar kan op verschillende manieren ontstaan:

  • door hittetools,
  • door haarkleuring, permanenten, ontkleuren enz.
  • of door andere oorzaken, zoals je haren hardhandig droog wrijven met een handdoek, hard borstelen, metalen elastiekjes, strakke paardenstaarten, veel zwem- of zeewater, maar ook door stress kan je haar droog of beschadigd aanvoelen.

Droog en beschadigd haar voelt ruw, droog, broos en stro-achtig aan, het licht weerkaatst niet meer, het ziet er mat uit, grotendeels poreus, het breekt snel af en heeft veel gespleten punten. Dit zijn een aantal bekende zaken waaraan je kan zien en voelen dat je haar beschadigd is.

Wat moet je doen om je haren weer te laten glanzen?

Er zijn een aantal manieren om er zelf weer voor te zorgen dat je haar er weer gezond en mooi uit gaat zien. Wat te doen:

  1. Let op je voeding. Gevarieerde voeding is belangrijk, dit voedt je haren met bouwstoffen van binnenuit. Vitamine en mineralen zijn onmisbaar voor gezonde haren. Vooral vitamine A is voor de celopbouw van je haren erg belangrijk. Dit zit in vis, melkproducten, spinazie en sinaasappels. Eiwitten, ijzer, vitamine B,D en E zijn ook belangrijk. 
  2. Was je haren niet te vaak (niet meer dan 3x per week) en gebruik een milde shampoo. Een shampo zonders SLS, SLES (sulfaten), parbenen en siliconen. Dit zijn ingrediënten die je haren kunnen uitdrogen. Shampoo zorgt ervoor dat je haarschubben open gaan staan, zodat de ingrediënten goed opgenomen kunnen worden. Gebruik daarom ook altijd een conditioner om de haarschubben weer te sluiten.
  3. Spoel je gewaste haren uit met koud water. Koud water zorgt ervoor dat je haarschubben gaan sluiten.
  4. Gebruik een serum of olie deze kunnen wonderen doen voor je haren. Een serum of olie bestaat meestal uit verzorgende ingrediënten.

Is het zo erg dat bovenstaande tips niet meer werken? Maak een afspraak bij de kapper. Laat je manen knippen en verzorgen en je kunt er weer een hele tijd tegenaan!

Lees ook: Haarpijn: wat kun je ertegen doen?
 

.