Nee leren zeggen: zo doe je het

Iedereen ervaart het wel eens, moeite hebben met 'nee' zeggen. Het is bij veel mensen dan ook iets wat ze echt hebben moeten leren. Want hoe zeg je nee tegen een vriendin die jouw hulp hard nodig heeft wanneer het jou echt even niet uitkomt? Of een leidinggevende op wie je eigenlijk indruk wil maken? Wij geven je een aantal tips.

Lees ook: Nee zeggen tegen je manager: zo doe je dat tactisch

1. Wat wil je nou echt?

Neem even de tijd om na te denken wat je wilt. Waarom zeg je normaal gesproken wel ja en waarom twijfel je? Gun jezelf wat tijd en zeg: ‘ik kom er bij je op terug’. Op deze manier kun je bij jezelf even nagaan of het iets wat voor jou energie oplevert of juist kost. 

2. Wees altijd duidelijk

Ben je eruit en wil je nee zeggen? Zorg dan dat je duidelijk bent en er niet omheen draait. Zo weet je vriendin waar ze aan toe is en geef je haar geen hoop. Door duidelijk te zijn voorkom je ook dat er miscommunicatie ontstaat, want iemand kan jouw antwoord heel anders interpreteren dan dat jij het bedoeld had. Ook lichaamstaal speelt hierin een grote rol. Als je een twijfelachtige houding aanneemt of spreekt met een zachte stem, zullen ze proberen om je alsnog over te halen.

3. Kom met een alternatief

Geef aan dat je afwijzing niet betekent dat ze je in de toekomst ook niet meer hoeft te vragen. Je kunt ook een alternatief voorstellen: ‘vanavond lukt mij niet, maar in het weekend kan ik wel tijd voor je vrijmaken?’

4. Je bent geen verklaring schuldig

Heb je nee gezegd en vraagt degene waarom? Weet dan dat je absoluut geen verklaring schuldig bent. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe dichtbij de persoon bij je staat. Als het iemand is die je vraagt om een shift te ruilen op het werk, dan hoef je niet perse aan te geven waarom het niet lukt. Is het een vriendin? Dan kun je best aangeven dat je een zware week gehad hebt en je er simpelweg eventjes geen energie meer voor hebt. 

5. Kom er niet op terug

Wordt je antwoord niet helemaal lekker opgepakt en ontstaat er een discussie? Zeg dan niet alsnog ja. In veel gevallen wil degene die je vroeg medelijden creëren om je alsnog over te halen. Je kunt bijvoorbeeld: ‘Wat vervelend dat je boos wordt, maar je kunt dit niet van mij verwachten’ zeggen. Als je toegeeft zullen ze vaker een ‘ja’ bij je los proberen te krijgen.

6. Voel je vooral niet schuldig

Doe dit vooral niet! Je bent heus niet egoïstisch als je een keer ‘nee’ zegt. Je kiest een keer voor jezelf, en dat is een hele gezonde keuze. Ook jij zou het begrijpen als het een keer bij jou gebeurt. Al helemaal als het om een hechte vriendschap gaat. 

7. Toon respect voor jezelf en de ander

Blijf respectvol naar de ander toe, maar vergeet daarbij jezelf ook niet. Het is niet respectvol om een keer ‘nee’ te zeggen, maar dit hangt er wel vanaf op wat voor manier je dit zegt. Geef bijvoorbeeld aan dat je het leuk had gevonden of dat je het op prijs stelt dat je gevraagd wordt, maar dat het je nu even niet uit komt. Geef de ander een goed gevoel en zeg dat je hoopt dat iemand anders kan helpen.

8. Nee is nee

Conclusie: nee is nee. Hoe graag je ook ja wilt zeggen om iemand te helpen, doe dit niet. Kies voor jezelf.

via GIPHY