Denk je na over sterilisatie? Dit moet je weten

Lichaam door Sandra E

Als je zeker weet dat je niet meer zwanger wilt worden kun je voor een sterilisatie kiezen. Sterilisatie is een operatie die voorkomt dat je zwanger raakt. Je eileiders worden dichtgemaakt of verwijderd. Dit kan op verschillende manieren. Denk jij na over een sterilisatie? Dan is het goed dat je de volgende dingen weet.

Lees ook: Wat gebeurt er als een man de anticonceptiepil slikt?

Wat is een sterilisatie?

Sterilisatie is een operatie om te voorkomen dat je nog zwanger kunt worden. De eileiders worden dichtgemaakt of verwijderd. Dit kan op drie verschillende manieren:

  1. De eileiders worden dichtgemaakt met een ringetje of klemmetje.
  2. De eileiders worden dichtgemaakt worden weggebrand.
  3. De eileiders worden helemaal verwijderd.

Ik overweeg sterilisatie, wat moet ik weten?

Na deze ingreep kunnen eicellen niet meer in de baarmoeder komen en kun je dus niet zwanger raken. Het is een definitieve vorm van anticonceptie. Doorgaans wordt dit toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. Toch biedt sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, natuurlijk is de kans op een zwangerschap dermate klein. Goed om te weten is dat er langwerkende alternatieven zijn voor sterilisatie. Deze alternatieve anticonceptiemethoden zijn wél omkeerbaar, zodat je je vruchtbaarheid weer terugkrijgt wanneer je stopt. Alternatieven zijn het anticonceptiestaafje en de spiraal.

Hoe gaat het verder na sterilisatie?

Vrouwen zijn na een sterilisatie meteen niet meer vruchtbaar. Een sterilisatie verandert verder niks aan de de hormonen of seksuele gevoelens. Daarnaast heeft een sterilisatie geen invloed op je menstruatie. Na sterilisatie van een man is hij de eerste 2 tot 3 maanden nog vruchtbaar. Belangrijk om dus nog even voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Pas na die periode zijn alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen. Na deze periode wordt er ook nog een onderzoek gedaan om te controleren of er geen levende zaadcellen meer in het zaadvocht zitten. Ook voor de man verandert er verder niets op seksueel gebied.

Hoe zit het met je menstruatie?

Menstruaties duren bij hormonale anticonceptie vaak korter, regelmatiger en zijn minder hevig en minder pijnlijk. Laat je je steriliseren en ga je dus stoppen met een hormonale anticonceptiemethode, houd er dan rekening mee dat na de sterilisatie je eigen, ‘normale’ menstruatiecyclus weer terugkomt.

Het is belangrijk dat je een beslissing tot een sterilisatie weloverwogen neemt. Laat je altijd goed informeren en twijfel je na het gesprek met de huisarts of gynaecoloog, neem voldoende bedenktijd.

Lees ook: Hoe weet je zeker dat je wel of geen kinderen wilt?