Waxing of sugaring; welke moet je kiezen?

Lichaam door Sandra E

Ben jij het zat dat je na 1x scheren alweer stoppels voelt? En een rode, geïrriteerde huid is voor niemand leuk. Zowel waxing of sugaring zijn geschikte methodes om ingegroeide haartjes en irritaties te vorkomen. Waxing is je misschien wel bekend. En sugaring? Sugaring is een volledig, natuurlijk alternatief voor ontharen met hars. Interesting! Welke kies jij? Waxing of sugaring?

Lees ook: 1 op de 5 vrouwen vindt zichzelf overbehaard

Waxing

Waxing is een ontharingsmethode waarmee het haar vanuit de wortel wordt verwijderd. Je haartjes blijven lang weg, zo’n drie tot zes weken. Fijn, geen stoppels de volgende dag! In tegenstelling tot scheren groeien de haartjes zacht en fijn terug. Waxing bestaat uit harde- en zachte wax.

Harde wax

Harde wax is waxing zonder strips. Met een spateltje breng je een dun laagje warme wax aan op de huid. Dit laat je afkoelen, de wax hard uit en de haartjes komen vast te zitten in de wax. De wax en haren verwijder je door een lipje los te maken en eraan te trekken, zo komen de haartjes met wortel mee. Auw!

Voordelen van harde wax

 • Minder huidirritatie; door de wax van de huid te trekken hangt de wax enkel aan de haartjes vast.
 • Werkt sneller; door de warmte van de wax openen je poriën, zodat de haren makkelijk verwijderbaar zijn.
 • Perfect voor de bikinilijn; schaamhaar is grof en moeilijk met wortel en al te verwijderen, de harde wax heeft een betere grip en dit maak het perfect om de bikinilijn te ontharen.

Nadelen van harde wax

 • Geknoei; warme wax is stroperig en dit levert vaak een geknoei op.
 • Warmte; de warme wax, kan soms zo heet zijn dat je je flink kan verbranden.
 • Prijzig; in de meeste salons is deze vorm van waxing behoorlijk prijzig.

Zachte wax

Zachte wax is harsen met strips. De strips plak je op de huid en vervolgens verwijder je de strips. Op deze manier trek je de haren eruit. Deze strips warm je op tussen je handen. Je kunt kant-en-klare strips kopen en vaak te gebruiken voor de minder gevoelige lichaamsdelen zoals benen of oksels. Ook kun je in de winkel strips voor je gezicht kopen.

Voordelen van zachte wax

 • Makkelijk in gebruik; kant-en-klare strips kun je overal gebruiken.
 • Veilig; geen risico dat je je verbrandt.
 • Handig; de strips kun je op maat knippen om makkelijk de moeilijke plekken aan te pakken.

Nadelen van zachte wax

 • Meer kans op huidirritatie; doordat de strips zich aan de huid hechten, wordt de huid sneller geïrriteerd of kan zelfs beschadigen
 • Haren komen sneller terug; doordat de haartjes niet in de wax verankerd komen te zitten is deze vorm van waxen niet geschikt voor zeer korte haartjes.
 • Plakrest; er blijft vaak een plakrest achter op de huid. Gelukkig is dit wel vrij makkelijk op te lossen en zitten er bij de meeste  strips een speciaal doekje bij om de plakrest te verwijderen.

Sugaring

Sugaring is het kleine zusje van waxing en een super oude Egyptische techniek. Sugarwaxing, suikerpasta, is minder pijnlijk en een natuurlijk alternatief voor ontharen met hars. Sugaring is een pasta, gemaakt van suiker, limoen en heet water. Deze pasta wordt tegen de haargroei aangebracht en daarna met de haargroeirichting mee verwijderd. Je haartjes breken minder snel af én er is minder kans op ingegroeide haren. Sugaring is een fijne methode voor mensen met een gevoelige huid. De pasta blijft niet plakken aan de huid, alleen aan haren dus je huid wordt niet extra geïrriteerd hierdoor. De sugaringmethode heeft dus best wat voordelen;

 • minder geïrriteerde huid;
 • natuurlijke methode;
 • haartjes breken minder snel af en dus minder ingegroeide haren;
 • en het is een methode die veel minder pijn doet.

En de nadelen van sugaring?

Die zijn er natuurlijk ook. Sugaring is niet een bepaald makkelijke techniek. De methode vergt wat oefening en de pasta moet goed zijn. Sugaring laat je dan ook het beste over aan een professional in een beautysalon.

Waxing of sugaring; welke moet je kiezen?

Dat hangt volledig af van jouw pijngrens, portemonnee en hoe jouw lichaam reageert op de verschillende substanties. Beide ontharingsmethodes hebben voor- en nadelen en het is aan jou wat het beste bij je past.

Lees ook: Haren op je tepels epileren: ja of nee