Dit zijn de 10 vijanden van jouw libido

Liefde door Zora

Soms hebben we periodes waarin we niet genoeg kunnen krijgen van seks en soms kan het zijn dat we een tijdje lang droog staan omdat ons libido laag is. Minder zin hebben in vrijen kan vervelend zijn en het kan verschillende oorzaken hebben. Heb je geen idee waardoor jij minder sekslust hebt? Wij leggen de tien vijanden van jouw libido aan je uit.

1. Te veel stress

Iedereen heeft weleens last van stress in hun dagelijks leven, maar als je er té veel last van hebt kan dit invloed hebben op je stemming, je gemoedstoestand, je gezondheid en ook op je libido. Spanningen, prikkelbaarheid en nervositeit zijn klachten waar gestreste mensen vaak last van hebben en dat is niet gunstig voor jouw sex drive.

Wat je er tegen kan doen: Probeer op je werk en thuis zoveel mogelijk te delegeren en voel je niet schuldig als niet alles perfect is. Verminder stress door goed voor jezelf te zorgen door onder andere te mediteren en te sporten.

2. Ongezond eten

Zowel te weinig eten - waardoor je geen energie hebt - als te veel eten - waardoor jij je te vol voelt - past niet bij een gezond libido. Hebben jij en je partner vaak seks in de avond? Zorg er dan voor dat je niet te veel eet in de avond en je te moe wordt. Ben je meer van ochtend seks? Trakteer jezelf dan na de vrijpartij op een goed ontbijt. Een dieet zonder voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen heeft een negatief effect op jouw verlangen naar seks omdat het de productie van testosteron en andere hormonen vermindert.

3. Depressiviteit

Als je depressief bent heb je nergens zin in, ook niet in seks. Depressie en andere emotionele stoornissen zorgen ervoor dat neurotransmitters in de hersenen uit balans raken die naast moe- en neerslachtigheid verschillende seksuele problemen veroorzaken: een laag libido bij vrouwen en erectieproblemen bij mannen. Daarnaast kan medicatie tegen depressiviteit ook de boosdoener zijn van minder zin hebben in seks. Raadpleeg jouw arts als dit een mogelijke oorzaak is.

4. Te veel drinken

Na een romantisch dinertje met lekkere drankjes is het niet gek als het daarna niet meer van een vrijpartij komt. Alcohol kan ervoor zorgen dat hij geen erectie kan krijgen en dat jij down under minder gevoelig bent. Houd het bij een paar drankjes als jij je date wil laten slagen of als jij en je vaste partner een romantisch avondje hebben gepland omdat jullie al een tijdje de liefde niet hebben bedreven.

5. Een laag zelfbeeld

Als je een aantal kilo's bent aangekomen die je niet kwijt kan, je niet lekker in je vel zit en je verdrietig wordt wanneer je in de spiegel kijkt, dan is jouw libido waarschijnlijk nergens te verkennen. Jouw mind laat het niet toe dat jij je sexy en begeerlijk voelt. Zorg goed voor jezelf om je weer lekker in je vel te voelen.

6. Bepaalde medicijnen

Het kan zijn dat jij een lage seksdrive hebt door bepaalde medicijnen die jij slikt. Geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, tegen hartproblemen, kalmerende middelen en sommige psychotherapeutische geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat jij minder of geen zin meer hebt in vrijen. Ook kan het liggen aan de anticonceptiepil. Vermoed jij dat dit de oorzaak kan zijn? Raadpleeg dan jouw arts voor advies.

7. Hormonen

Zowel hormonale disbalans of endocriene ziektes (zoals diabetes of schildklierproblemen) kunnen de boosdoener zijn van jouw lage libido. Ook is de menopauze en moeilijke periode waarbij de oestrogeenspiegels omlaag gaan, wat ervoor zorgt dat jij minder snel nat kan worden en daardoor meer pijn ervaart en minder zin hebt in seks. Ben je zwanger of ben je net bevallen en geef je borstvoeding? Dan kan dit ook de reden zijn van jouw lage sex drive omdat het ook effect heeft op jouw hormonen.

8. Verveling

Sleur in jouw relatie kan ook een echte vijand zijn van jouw libido en het is niet gemakkelijk om daar verandering in te brengen. Probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen samen zodat jullie niet vast te komen zitten in altijd dezelfde routine. Bouw de spanning weer een beetje op!

9. Te veel discussies

Hebben jij en je partner vaak ruzie en een slecht humeur? Dit zorgt voor stress en spanning. Gevoelens van wrok ontstaan wanneer jullie in verwijten en beschuldigingen vervallen. Al dat ongemak zorgt ervoor dat ieders libido verdwijnt. Leer beter met elkaar te communiceren met behulp van een relatietherapeut.

10. Weinig slaap

Wanneer jij niet goed genoeg slaapt of last hebt van slapeloosheid, heb jij minder energie en verlangen naar dingen. Niet voldoende slapen heeft dus een negatief effect op jouw libido. Gebrek aan rust zorgt er ook voor dat je meer last krijgt van angst en stress wat jouw verlangen naar seks ook ernstig beïnvloedt. Je bent prikkelbaarder en vaak zijn liefkozingen niet welkom. Probeer minimaal zeven tot acht uur te slapen per dag.