Tips om beter om te gaan met stress

Ontspanning door Michelle

De afgelopen jaren hebben we heel wat extra stress gehad. Nu de coronapandemie ten einde loopt, leek het er even op alsof de stress zou verminderen. Door het oorlogsgeweld in Europa is bij veel mensen het stressniveau echter alleen maar toegenomen. Het is heel gemakkelijk om angsten te laten winnen. Je somber te voelen, onzeker over de toekomst. Maar niet alleen dergelijke gebeurtenissen spelen een belangrijke rol: ook alledaagse zaken creëren extra stress. Denk aan stress om de financiën, het feit dat je te veel ballen tegelijkertijd in de lucht probeert te houden, zorgen om de kinderen of zorgen om je relatie. Stress kan ongelooflijk vervelend zijn. Maar zoals een wijs man ooit zij: men lijdt het meest van het lijden wat hij vreest. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om jouw stressniveau te verlagen. Met behulp van de volgende tips leer je beter omgaan met stress.

Vermijd het nieuws

Merk je dat je heel somber wordt van alles wat er in deze wereld gebeurt momenteel? Probeer dan het nieuws zoveel mogelijk te vermijden. Geen struisvogelpolitiek, maar simpelweg af en toe de ogen sluiten om even tot rust te komen. Zoek in plaats daarvan de rust op. Bijvoorbeeld door weer een keertje een dagje ontspannen wellness te boeken. Dat is waarschijnlijk veel te lang geleden en de perfecte plek om tot rust te komen. Nog een voordeel: telefoons niet toegestaan! Dat betekent heerlijk tot rust komen, zonder de tussenkomst van vervelende nieuwtjes of berichten van het werk of je directe omgeving. Even helemaal niets hoeven. Dan voel je je direct een stuk frisser en rustiger bij thuiskomst.

Krijg overzicht in de situatie

Sommige mensen zitten totaal niet lekker in hun vel en voelen een enorme druk op hun schouders, maar kunnen zelf niet precies vertellen waar dit gevoel vandaan komt. Als dit ook voor jou geldt, dan is het van belang dat je hier eerst achter probeert te komen. Bijvoorbeeld door meer overzicht in de situatie te creëren. Bedenk goed waar het misgaat, waarom je je zo voelt en schrijf alles op wat je nu dwars zit. Vaak helpt het om de dingen op te schrijven en het plaatje helderder te krijgen. Zo kun je er immers gemakkelijker over praten en ook eenvoudiger een oplossing vinden.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Erover praten is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, maar in veel gevallen wel de eerste stap op de stress los te laten. Je kunt niet verwachten dat je alles in je eentje kunt blijven dragen. Op een gegeven moment móet je wel iets van die last van je schouders afhalen door dit te delen met de mensen in je omgeving. Het voelt niet alleen veel prettiger om er samen over te praten, maar het helpt vaak ook om oplossingen te vinden voor het probleem. Soms zorgt het er zelfs voor dat je anders naar de situatie gaat kijken. Als je alle zorgen alleen maar in je eigen hoofd houdt, blaast dit soms zo erg op dat een situatie uitzichtloos lijkt. Door erover te praten, merk je misschien dat het minder groots is dan gedacht en dat er daadwerkelijk dingen zijn die je kunt doen om het te veranderen.