Huh? Dit is waarom je haarkleur verandert naarmate je ouder wordt

Haar door Jennifer

Niet alleen je oogkleur, maar ook je haarkleur kan in de loop der jaren veranderen. Was je als brunette helemaal verbaasd, toen je jezelf op oude foto’s terugzag met blonde haartjes? Nee, je ouders verfden niet stiekem je haar. De verandering van je haarkleur zit ‘m in de genen.

haarkleur donkerder ouder worden

Lees ook: Vet haar? Dit zijn de vijf beste shampoos om het aan te pakken

Melanine

Niet iedereen wordt geboren én oud met dezelfde haarkleur. Bij sommige mensen verandert de haarkleur in de loop der jaren. Huh? Laten we het eerst even hebben over melanine. Dit is een natuurlijke pigment, dat jou een bepaalde haarkleur, oogkleur en huidskleur geeft. Vervolgens heb je voor je haar nog twee specifieke melanine: eumelanine en pheomelanine. De eumelanine beslist hoe donker je haar is, terwijl de pheomelanine de warmte van je haarkleur bepaalt. Zo maakt een persoon met zwart haar bijvoorbeeld veel eumelanine aan en een roodharige veel pheomelanine.

Verandering van haarkleur

De melanine voor onder andere je haarkleur wordt aangemaakt door verschillende genen. Alleen zijn niet alle genen even oud. Bij elke leeftijd worden er weer genen geactiveerd of juist gedeactiveerd. Hierdoor komt het weleens voor dat iemand in zijn/haar puberteit meer eumelanine aanmaakt. Dan blijk je ineens tóch een brunette in plaats van blondie.

Lees ook: Deze zomer gaan we massaal voor deze opvallende blonde haarkleur

Bron: Flair