5 x de beste tips voor beter slapen

Ontspanning door Paula Heeger

We willen allemaal goed slapen, alleen liggen we af en toe veel langer wakker dan we willen. Lig je wel eens uren te piekeren of lukt het gewoon echt niet om in slaap te komen? DIt zijn de 5 beste tips voor beter slapen.

Beter slapen tip #1 - Zorg voor een regelmatig slaapritme

Om je lichaam beter in slaap te laten vallen, is een regelmatig slaapritme heel belangrijk. WIl je beter slapen en ook vooral diep slapen? Ga dan elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Misschien lukt dat je niet altijd, maar het lichaam is er ongelofelijk blij mee. Zelfs als je later op bed gaat na een avond uit is opstaan om dezelfde tijd beter voor je lichaam dan eindeloos blijven liggen. Ook al is uitslapen natuurlijk heel verleidelijk... 

Beter slapen tip #2 - Houd je aan de 3-2-1 regel

Beter slapen kun je ook doen door de 3-2-1 regel. Wat dat precies betekent? Je hebt 3 uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd en alcoholische drankje, maximaal 2 uur voor het slapengaan stop je met werken en 1 uur voor het slapengaan kijk je niet meer op je telefoon of laptop. Demp ook de lichten alvast in je huis. 

Beter slapen tip #3 - Slaap gewoon lekker wél met een knuffel

Je bent echt niet de enige die met een knuffel slaapt. Slapen met een knuffel is zelfs gezond, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Als het jouw ding is om met een knuffel of comfy kussen te slapen, doe dat dan ook gewoon. Grote kans dat je sneller in slaap komt en je heel comfortabel en geborgen voelt. Who cares, als jij maar lekker slaapt!

Beter slapen tip #4 - Zorg dat je kamer op de juiste temperatuur is

Wat ook belangrijk is voor beter slapen, is de temperatuur van je kamer. Misschien denk je daar niet als eerste aan bij beter slapen, maar het is for sure één van de belangrijkste dingen om beter in slaap te vallen. Een goede slaapomgeving is namelijk écht alles, omdat je er sowieso last van hebt als de slaapkamer te koud is of te warm. Zeker in een te warme kamer kunnen de meeste mensen niet lekker slapen. Draai je thermostaat dus flink naar beneden (en zorg dat het in de winter comfortabel genoeg is, zodat het niet te koud is). 

Beter slapen tip #5 - Focus op je ademhaling 

Kan je echt niet slapen en lig je te woelen in bed? Probeer te focussen op je ademhaling en in één houding te blijven liggen met je ogen dicht. Yoga of meditatie in de avond kunnen je ook helpen om sneller in slaap te komen, omdat je geest dan veel rustiger wordt. Je focust er namelijk bij op je ademhaling. Probeer meditatie apps om te kijken of het voor jou werkt.