Klaar met knitwear: zo bereid jij jouw breisels voor op de volgende winter

Lifestyle door Paula Heeger

Nu de lente er weer aankomt en de terrassen steeds voller zitten, is het de hoogste tijd om je kledingkast op te ruimen. De knitwear kan eruit, de voorjaarsjassen, rokjes en jurkjes erin. Alleen is het wel slim om ervoor te zorgen dat je wollen items ook mooi blijven zodat je ze komend najaar kunt blijven dragen. Dit is hoe je jouw breisels voorbereid zo op de volgende winter.

Knitwear tip #1 - Scheer je gebreide kleding

Hoe goed jij je wollen kleding ook verzorgt, het gaat hoe dan ook pillen. Voordat jij je winterse items gaat opbergen, is het dan ook slim om je truien te ontpillen. Dat kan je doen met een scheermes, maar een zogenaamde elektrische ontpiller werkt beter. Een ontpiller zorgt er namelijk voor dat de pluisjes op je kleding als sneeuw voor de zon verdwijnen. Pak je kleding dus zeker even aan met de ontpiller en vouw ze daarna netjes op voor volgende winter.

kleding ontpiller kopen

Philips GC026/30 - Kledingontpluizer bij Bol.com

Knitwear tip #2 - Vouw je wollen items op

Je mooiste items uit je kast hang je waarschijnlijk het liefst op. Toch kun je wollen of kasjmier items beter nooit aan een hanger hangen. Dat zorgt er namelijk voor dat het gaat uitrekken. Als je je wintergarderobe door je zomeritems gaat vervangen dan is het daarom ook beter om je wollen items gewoon keurig op te vouwen. Even je kledingkast opruimen en items vouwen a la Marie Kondo dus.

Knitwear tip #3 - Was je wollen items voordat je ze opbergt

Wat ook slim is, is om wollen kleren te wassen voordat je ze weer opbergt. Doe dat zorgvuldig: de witte wollen truien op een speciaal wolprogramma in je wasmachine, de donkere items apart. Kostbare items kun je ook prima met de hand wassen met wat baking soda, zodat ze weer helemaal fris ruiken. Heb je kasjmier items? Voeg dan wat babyshampoo toe aan de was zodat de stof lekker zacht blijft. Zo komt het wollen items wassen helemaal goed.

Knitwear tip #4 - Laat je items goed drogen

Met knitwear heb je geduld nodig. Na het wollen kleren wassen is het dan ook belangrijk om je kleren goed te laten drogen. Alleen als ze echt helemaal droog zijn, is het tijd om ze op te bergen. Vochtige kleding kan namelijk schimmel of zelfs motten aantrekken en dat willen we zéker niet.

Knitwear tip #5 - Berg je knitwear op met mottenballen van cederhout

Om helemaal op veilig te spelen, kun je je knitwear het beste opbergen met mottenballen. Mottenballen van cederhout zorgen ervoor dat er geen motten op je kleren afkomen. Ook houden de ballen vocht tegen en voorkomt het vieze geurtjes. Kortom: een hele fijne lifehack voor het opbergen van al je knitwear. Zo blijft alles mooi en lekker fris en kun je het volgend najaar met een gerust hart weer dragen.

kledingballen, wollen kleding wassen
AWEMOZ Mottenballen 40 Stuks bij Bol.com

Beeld: Getty Images