Jeans wassen: dit is hoe je te werk moet gaan

Lifestyle door Paula Heeger

Die favoriete basic spijkerbroeken in je kast houd je natuurlijk het liefst zo mooi mogelijk. Alleen die jeans wassen, hoe doe je dat precies? Met deze tips blijven je spijkerbroeken mooi zodat je ze kunt blijven dragen. 

Jeans wassen stap 1: check wat voor jeans je precies hebt

De eerste stap bij jeans wassen, is kijken wat voor spijkerbroek je precies hebt. Heb je een basic spijkerbroek zonder versiersels, glitters of wat dan ook? Dat soort spijkerbroeken kunnen prima in de wasmachine. Maar er zijn ook spijkerbroeken die je beter helemaal niet in de wasmachine kunt doen. Jeans met glitters of patches zijn een absolute no-go en kun je beter met de hand wassen. Leg ze het liefst even in een emmer of bad met koud water en gebruik eventueel wat baking soda voor een frisse geur.

Jeans wassen stap 2: haal de zakken leeg

Ja, we know: je zakken leeg halen voordat je je spijkerbroek in de was doet is een enorm cliché. Maar wedden dat je het regelmatig vergeet? Voor het jeans wassen even je broekzakken checken dus - van de zakken aan de voorkant tot de achterzakken. Je wilt liever niet dat er geld, een tissue of wat dan ook in de wasmachine vanuit je spijkerbroek terechtkomt. 

Jeans wassen stap 3: keer je spijkerbroek binnenstebuiten

Deze tip voor jeans wassen ken je waarschijnlijk wel: was je spijkerbroek binnenstebuiten. Maar waarom moet je je jeans eigenlijk binnenstebuiten wassen? Vooral bij donkere jeans voorkom je zo dat de kleur gaat vervagen. Ook andere spijkerbroeken blijven langer mooi. Was je jeans dus altijd binnenstebuiten als je wilt dat ze langer meegaan. 

Jeans wassen stap 4: koud wassen

Het juiste wasprogramma kiezen voor het jeans wassen, is misschien wel het belangrijkste in dit lijstje. Was je jeans het liefst op maximaal 40 graden. Een kort programma waarbij je op 30 of 40 graden wast werkt het beste als jij je jeans mooi wilt houden. Klein beetje wasmiddel erbij en je jeans zijn binnen no-time weer helemaal fris. Oh en: gebruik liever geen wasverzachter bij het jeans wassen. Wasverzachter kan ervoor zorgen dat de elastiteit van je favoriete spijkerbroek wordt aangetast waardoor 'ie niet meer perfect past. Dat wil je natuurlijk liever niet!

Jeans wassen stap 5: gooi je spijkerbroek niet in de droger, maar hang 'm op om te drogen

Iets wat je nooit moet doen na het jeans wassen, is je spijkerbroek in de droger gooien. Dat is echt funest voor je jeans omdat het model kan krimpen of uit de vorm kan raken. Hang je spijkerbroek daarom altijd op, het liefst ondersteboven. Zo blijft je broek netjes en kun je 'm daarna weer opvouwen en keurig in de kast leggen en snel weer dragen, bijvoorbeeld met frisse witte sneakers.