Liefde / Intiem
Intiem

Seks na je bevalling: voelt het anders?

Nadat je bent bevallen denk je waarschijnlijk nog helemaal niet aan seks. Je leeft op een roze wolk en geniet van je newborn. Je bent uitgeput en je vagina heeft ook wel betere tijden gekend. Maar wanneer je weer seks hebt na de bevalling dan verloopt die eerste keer niet altijd heel soepel. En ja, misschien voelt de seks na je bevalling ook wel een tikkeltje anders.

Lees ook: Seks na keizersnede: dit is wanneer het weer kan

Wanneer weer seks na de bevalling?

Laten we eerst eens beginnen wanneer je weer seks wilt hebben na de bevalling. Dat is voor iedereen anders. Verloskundigen en artsen raden aan minimaal 6 weken te wachten, maar na die 6 weken is misschien niet elke vrouw al klaar om weer seks te hebben. Wacht tot je er lichamelijk en mentaal klaar voor bent. Lichamelijk is het belangrijk dat je gestopt bent met vloeien. Als je nog bloedt is de kans groter op een infectie. Het vloeien stopt meestal na 3 weken, maar kan ook langer duren. Lichamelijk heeft je lichaam ook heel wat te verduren gehad, je vagina vooral. Je bent misschien uitgescheurd of hebt een knip gekregen tijdens de bevalling. Deze wonden moeten hersteld zijn en hechtingen verwijderd of opgelost.

Je bent er klaar voor (of niet?)

Je lichaam is er klaar voor en mentaal zie je het ook weer zitten om seks te hebben met je partner. Misschien kun je niet wachten! En toch zijn er ook vrouwen die wat langer wachten na de bevalling. Ze zijn bang dat de penetratie pijnlijk is en hormonen in je lichaam zorgen ook voor een lager libido.

Maar voelt de seks na de bevalling anders?

Ja, je vagina kan bijvoorbeeld wat droger zijn door alle hormonen die door je lijf gieren. Gebruik glijmiddel om alles wat minder stroef te maken. Doet het vrijen toch pijn, ga dan vooral niet door! Ook kun je last hebben van lekkende borsten. Seks bevordert het ‘borstvoedingshormoon’ oxytocine. We kunnen er niets aan doen, moeder natuur heeft het toeschieten van de melk uit je borsten zo geregeld. Iets minder sexy dus tijdens het vrijen.

Klaarkomen voelt misschien anders

Het kan zijn dat een orgasme na een bevalling anders aanvoelt. Een orgasme kan misschien pijn doen of aanvoelen als een wee. Na de bevalling is je baarmoeder nog erg gevoelig en tijden het klaarkomen trekt je baarmoeder samen dat kan gevoelig zijn. Gelukkig gaat dit vanzelf over!

Lees ook: Bevalling opwekken met seks: werkt dat echt?