Seks & relaties / Seks
Seks

Seks na keizersnede: dit is wanneer het weer kan

Hoewel je er de eerste weken of maanden na de geboorte van je kleintje waarschijnlijk nog niet aan moet denken, kan seks ook heel ontspannend werken. Toch zal je toch nog even geduld moeten hebben, want ook als je een keizersnede hebt gehad kan je niet meteen weer onder de lakens kruipen. 

seks na keizersnedeLees ook: Eerste menstruatie na bevalling: hoe is dat? 

Seks na bevalling

Over het algemeen zeggen artsen en verloskundigen dat je zes weken na een natuurlijk bevalling weer seks kunt hebben. Daarbij heb je er misschien ook helemaal geen zin in de eerste weken. Vooral als het jullie eerste kindje is, zal je toch even moeten wennen aan alle veranderingen die erbij komen kijken en dit kost nou eenmaal veel energie. Hoe lang het duurt voordat je weer zin hebt in seks, dat verschilt per vrouw. Niet alleen je libido, maar ook je mentale en lichamelijke gesteldheid hebben hier veel invloed op. Weet dat het heel normaal is, het is niks om je over te verontschuldigen tegenover je partner.

Seks na een keizersnede

Hoewel je misschien zou denken dat als je een keizersnede hebt gehad je weer eerder van bil kunnen gaan, valt dat toch flink tegen. Ook na een keizersnede is het advies namelijk om de eerste zes weken geen seks te hebben. Je vagina is dan misschien wel gespaard gebleven, maar je moet niet vergeten dat je een buikwond hebt. Daarbij zal je ook erg vermoeid zijn van de operatie en dus heeft je lichaam voldoende tijd nodig om te herstellen.

Toch kunnen hormonen het soms erg lastig maken aangezien je libido hierdoor verhoogd kan worden. Kunnen jullie dus echt niet van elkaar afblijven? Wacht dan in ieder geval met seks totdat je bent gestopt met vloeien om infecties te voorkomen.

 

 

Lees ook: Bevalling opwekken met seks: werkt dat echt?