Vermoeid? Misschien heb je bloedarmoede

Sport & gezondheid door Michelle

Iedereen is wel eens moe. Je hebt een drukke week achter de rug gehad qua werk of schoolwerk en je hebt gewoon even geen energie meer. Een goede nachtrust, gezond eten met veel groente en fruit en het even rustig aan doen, zorgt er in veel gevallen voor dat je je al snel weer fitter voelt. Maar wat als die vermoeidheid nu langer aanhoudt? Dan kan het zijn dat je bloedarmoede hebt. En daar kom je met een bloedarmoede test het snelste achter.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede is de naam van de aandoening waarbij je te weinig rode bloedlichaampjes in het lichaam hebt, oftewel hemoglobine. Rode bloedlichaampjes zijn heel belangrijk voor je lichaam; zij vervoeren namelijk zuurstof van je longen naar alle andere cellen in je lichaam. En zuurstof heb je nodig om je energiek en fit te voelen. Hoe minder rode bloedlichaampjes, des te vermoeider je dus wordt. Rode bloedlichaampjes worden door je lichaam zelf aangemaakt dankzij ijzer, vitamine B12 en foliumzuur (ook bekend onder de naam vitamine B11). Heb je een tekort aan een van deze voedingsstoffen, dan kan bloedarmoede ontstaan.

Tekorten in het lichaam

Meestal begint bloedarmoede met een tekort aan ijzer. IJzer is een van de belangrijkste bouwstenen als het gaat om hemoglobine. Je vindt dit spoorelement onder meer in rood vlees, cashewnoten, eieren, kidneybonen en spinazie. Vitamine B12 is die andere belangrijke bouwsteen voor de rode bloedcellen. Daarnaast ondersteunt het actief je zenuwstelsel. Je vindt deze B-vitamine alleen in dierlijke producten, zoals melk, yoghurt, kwark, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, het zet zich ook in voor het immuunsysteem door de aanmaak van witte bloedlichaampjes te stimuleren. Je kan het tegenkomen in groene groente (sla, spinazie, andijvie, spruitjes, asperges), volkorenproducten, zuivel en in vlees. Wanneer je dus onvoldoende van deze drie voedingsstoffen binnenkrijgt, kan er een tekort ontstaan, met bloedarmoede als gevolg.

Wanneer kan het voorkomen

Bloedarmoede kan komen doordat je bijvoorbeeld veganistisch of vegetarisch bent. Vlees en zuivel vormen namelijk de grootste bronnen van vitamine B12 en ijzer. Foliumzuur zit in veel groente, waaronder asperges en spinazie, maar dat zijn niet altijd de favorieten van iedereen. Ook medicijngebruik kan een tekort aan vitamine B12 en B11 geven. Maar bloedarmoede kan net zo goed voorkomen door hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, na de bevalling, door een operatie of ongeluk. Bloedarmoede kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan, omdat de groeiende baby veel voedingsstoffen nodig heeft. Daarom is het zo goed om tijdens de zwangerschap en menstruatie extra goed op je voeding te letten.

Symptomen van bloedarmoede

Vermoeidheid is de meest genoemde klacht bij bloedarmoede. Er zijn echter nog andere symptomen die een tekort aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur aanduiden, namelijk een bleek gezicht door het tekort aan rode bloedlichaampjes, snellere hartslag of hartkloppingen, hoofdpijn, benauwdheid en duizeligheid. Een algeheel gebrek aan energie hoort tevens bij de symptomen van bloedarmoede.

Meten is weten

Herken je je in deze symptomen? Dan zou je zomaar bloedarmoede kunnen hebben. Om het zeker te weten kun je een thuistest doen van Homed-IQ. Deze bloedarmoede test is heel eenvoudig uit te voeren door middel van een vingerprik. Dat klinkt wellicht een beetje eng, maar dankzij de speciale pen heb je zo een paar bloeddruppels verzameld. Dit bloedmonster stuur je vervolgens naar het laboratorium. Binnen enkele werkdagen krijg je er al digitaal bericht van. De test kijkt niet alleen of er voldoende rode bloedlichaampjes in je bloed aanwezig zijn, maar onderzoekt meteen of er een tekort is aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11). Want wellicht kan het ook met suppletie van één van deze voedingsstoffen weer worden opgelost.

Naar de huisarts

Is er door de onderzoekers van Homed-IQ een tekort vastgesteld, dan is het belangrijk dat je deze testresultaten meeneemt naar je huisarts. Bij een tekort is een speciale suppletie van vitamine B12, foliumzuur of ijzer nodig, welke alleen via de huisarts kan worden voorgeschreven. Soms krijg je een boosterkuur waarbij je dus een veel hogere dosering van deze voedingsstoffen inneemt, dan eigenlijk is aanbevolen. Door je lichaam ineens heel veel te geven, herstel je wel sneller.

Tekorten voorkomen

Het is overigens altijd aan te raden om met je huisarts te praten over hoe je de tekorten in de toekomst kan voorkomen. Het gebruiken van een voedingssupplement kan daarbij ondersteuning bieden. Voor veganisten en vegetariërs zijn er veganistische supplementen op de markt die eventuele tekorten helpen te voorkomen, zodat je volop van het leven kan genieten.