Couperose: alles over deze vervelende huidaandoening + wat je er tegen kan doen

Lichaam door Zora

Jouw gezicht loopt rood aan en je hebt een branderig gevoel. Waarschijnlijk heb jij couperose. Het is een huidaandoening die als erg vervelend kan worden ervaren en vaak optreedt door bepaalde triggers. Wat het precies is, hoe het ontstaat en wat jij er tegen kan doen leggen wij aan je uit.

 

Wat is couperose

Couperose in een onschuldige huidaandoening waarbij rode en/of blauwe bloedvaatjes zichtbaar zijn in het gezicht. Het zijn uitgezette adertjes die met de tijd zwakker zijn geworden en daardoor moeilijker verkleinen. Meestal komt het voor op de wangen en de neus, ook kun je last hebben van couperose boven je ogen, op je schouders, bij je hals en decolleté. Ook al is het een huidprobleem dat ongevaarlijk is, kan je er wel last van hebben. Je kan een branderig gevoel ervaren en een prikkende en droge huid hebben. 

Oorzaak van couperose

Couperose ontstaat vaak bij vrouwen op een latere leeftijd, rond de dertig jaar verschijnen vaak de eerste plekjes. De oorzaak van zichtbare bloedvaatjes is meestal genetisch. Andere aanleidingen voor deze huidaandoening is blootstelling aan omgevingsfactoren zoals de zon, uitlaatgassen, sigarettenrook en temperatuurwisselingen. Stress kan ook couperose veroorzaken. Daarnaast is het consumeren van alcohol en sigaretten een boosdoener. Andere triggers zijn bepaalde geneesmiddelen, verzorgingsproducten, synthetische stoffen, parfum en kruidig voedsel. Een beschadigde huid, door een operatie of door het overmatig scrubben van het gezicht, kan ook couperose veroorzaken.

Couperose en rosacea

Vaak worden couperose en rosacea door elkaar gehaald. Rosacea is een vorm van deze huidaandoening. Het verschil is dat bij rosacea er ook andere verschijnselen ontstaan zoals puistjes, zwellingen en rode bultjes.

Couperose behandelen

De beste manier om deze vervelende huidaandoening tegen te gaan, is door het krijgen van een laserbehandeling. Een dermatoloog of huidtherapeut gebruikt hierbij een speciale vaatlaser. Drie tot vier behandelingen zijn hiervoor nodig, waarbij je tussen de sessies in twee maanden moet wachten. De kosten per behandeling ligt tussen de 50 en 150 euro. Lees je goed in en laat je door een expert adviseren voor de juiste behandelwijze.

Daarnaast kun je couperose onder handen nemen met een milde verzorging en door crèmes te gebruiken met SymSitive of Licochalcone. Beide ingrediënten zijn aanwezig in de UltraSENSITIVE en Antiredness-lijn van Eucerin. Ook kun je bij de apotheek een zalf of crème verkrijgen met het bestanddeel ureum, wat ervoor zorgt dat je huid er beter gaat uitzien en voelen.

Couperose voorkomen

Het voorkomen van couperose is niet mogelijk, wel kan je het minder erg maken door je huid goed te hydrateren, SPF te gebruiken en door bewust te zijn van de triggers en het vermijden hiervan. Ga bijvoorbeeld niet naar de sauna, laat kruidig voedsel liggen en draag geen synthetische stoffen. Houd goed bij wat voor producten je gebruikt, wat je eet, welke kleding je draagt en in wat temperatuuromstandigheden je bent geweest wanneer het optreedt. Als je weet waar het vandaan komt, kun je het beter voorkomen.